Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kreće javna ponuda dionica Porschea, cilj je 75 mlrd. € Istaknuto

Kreće javna ponuda dionica Porschea, cilj je 75 mlrd. €

Volkswagen namjerava javnom ponudom dionica za proizvođača luksuznih automobila Porsche prikupiti do 75 milijardi eura.

Bit će to druga po veličini javna ponuda dionica u povijesti Njemačke.

Dionice Porschea bit će ponuđene s cjenovnim rasponom između 76,5 i 82,5 eura, što vrijednost tvrtke postavlja između 70 i 75 mlrd. eura.

Uspije li dosegnuti gornju granicu, bit će to treći najveći IPO ikad zabilježen u Europi. Trgovanje Porscheovim dionicama na Frankfurtskoj burzi trebalo bi početi u četvrtak, 29. rujna.

U sklopu izlistavanja 911 milijuna Porscheovih dionica bit će podijeljeno na 455,5 milijuna povlaštenih i jednak broj redovnih dionica. Do 113.875.000 povlaštenih dionica bez prava glasa bit će ponuđeno potencijalnim investitorima.

Sadašnjim dioničarima posebna dividenda

Fondovi Katra, Abu Dhabija i Norveške, kao fond T. Rowe Price, predbilježit će se kao ključni investitori za do 3,68 mlrd. eura povlaštenih dionica po najvišoj cijeni.

U skladu sa sporazumom kojeg je Volkswagen postigao ranije ovog mjeseca sa svojim najvećim dioničarom, tvrtkom Porsche SE, toj će tvrtci pripasti 25 posto plus jedna redovna dionica s pravom glasa. Njome upravljaju opbitelji Porsche i Piech, koje će kupoivnu redovnih dionica financirati s do 7.9 mlrd. eura, do kojih će doći zajmom.

Ukupan prihod od prodaje bit će između 18,1 i 19,5 mlrd. eura.

Uspije li IPO, Vokswagen će sazvati izvanrednu skupštinu dioničara u prosincu ove godine, kako bi predložio isplatu 49 posto ukupnog prihoda dioničarima tijekom prvog dijela 2023. godine, u obliku posebne dividende.

Prospekt javne ponude dionica Porschea trebao bi biti objavljen tijekom ponedjeljka, 19. rujna, nakon što se institucionalni i privatni investitori predbilježe za Porscheove dionice, piše Reuters.

Volkswagen se za IPO Porschea odlučio u nepovoljnim makroekonomskim okolnostima.

Burze kapitala u Sjedinjenim Državama bilježe najdulju sušu u ovom stoljeću kad je riječ o izlistavanju dionica tehnoloških tvrtki, a stručnjaci upozoravaju na oprez iako i drugi sektori pokazuju naznake oporavka.

U zadnjih više od osam mjeseci nije bilo tehnološkog IPO-a vrijednijeg od 50 milijuna američkih dolara. Time su premašeni prethodni rekordi, postavljeni nakon financijske krize 2008. godine i sloma dot.coma početkom dvijetisućitih, piše Financial Times.

Za Volkswagen IPO je važan dio restrukturiranja u tvrtku koja se više bavi softverom i električnim vozilima.

Porsche cijeloj toj grupaciji donosi novac. U prvoj polovici ove godine operativna zarada narasla je 22 posto, dok je za ostala VW-ova vozila pala za osam posto.

Porsche je također među investitorima u Rimac Automobile (točnije, Rimac Technology).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next