Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Velike tehnološke tvrtke trebaju plaćati porez na digitalnu infrastrukturu Istaknuto

Velike tehnološke tvrtke trebaju plaćati porez na digitalnu infrastrukturu

Francuska, Italija i Španjolska pojačavaju pritisak na Europsku komisiju kako bi donijela zakone koji će velike tehnološke tvrtke prisili na sudjelovanje u financiranju mrežne infrastrukture.

To je prvi put kako su vlade te tri države zajedno nastupile prema Komisiji kad je riječ o ovom problemu.

Europski regulatori su u svibnju ove godine objavili kako razmatraju mogućnost uvođenja naknade koju bi Google, Meta Platforms i Netflix trebali plaćati telekom operatorima u Uniji.

Ugrožena neutralnost neta?

U zajedničkom dokumentu vlade Francuske, Italije i Španjolske su navele kako na šest najvećih ponuditelja sadržaja odlazi 55 posto internetskog prometa.

To telekomima u EU stvara troškove vezane uz kapacitete, i to u razdoblju kad pojačano ulažu u mreže 5G i dovođenje optike do kućanstava (Fiber-To-The-Home, FTTH). Zbog toga bi platforme koje nude sadržaj na webu i drugi tržišni igrači trebali platiti svoj dio troškova digitalne infrastrukture.

Dva dužnosnika talijanske vlade potvrdila su Reutersu pojedinosti navedene u zajedničkom dokumentu.

Prema podacima iz studije lobističke skupine ETNO, objavljene prije nekoliko mjeseci, godišnja naknada od 20 milijardi eura mogla bi donijeti 72 mlrd. eura ekonomiji Unije.

Ali, aktivisti za zaštitu digitalnih prava upozorili su kako bi takva naknada mogla ugroziti pravila o neutralnosti neta. Stoga traže da zakoni koji će biti usvojeni osiguraju ravnopravnost svih korisnika, u skladu s neutralnošću neta.

Glavni izvršni direktori 13 velikih europskih telekoma još su krajem prošle godine od velikih tehnoloških tvrtki zatražili plaćanje dijela troškova nadogradnje mreže. Pismo su potpisali prvi ljudi A1 Telekom Austria, Vivacoma, Proximusa, Telenora, KPN-a, Altice Portugal, Deutsche Telekoma, BT-a, Telie, Telefonice, Vodafonea, Orangea i Swisscoma. 

Pritom su koristili argumente slične onima za kojima su svojedobno posegnuli američki pružatelji usluga pristupa internetu, prema kojima bi velike tehnološke tvrtke trebale sudjelovati u troškovima dovođenja širokopojasnog pristupa internetu do krajnjih korisnika u kućanstvima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next