Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ogroman pad vrijednosti za miljenicu fintech startup scene Istaknuto

Ogroman pad vrijednosti za miljenicu fintech startup scene

Europska fintech tvrtka Klarna dobila je investiciju vrijednu 800 milijuna američkih dolara nakon što joj je procjenjena tržišna vrijednost značajno pala.

Kompanija sa sjedištem u Švedskoj najpoznatija je po tome što pruža usluge po načelu kupi sad, plati kasnije.

Riječ je o poslovnom modelu koji korisnicima omogućava raspodjelu troškova kupovine na više jednakih mjesečnih rata. U zadnje se vrijeme mnogi pitaju je li održiv u uvjetima rasta inflacije i povećanja kamatnih stopa.

Zadnjih mjesec dana pojavile su se glasine kako traže novu rundu investicije, uz procjenu vrijednosti od 15 milijardi USD. To je drastično manje od 45,6 mlrd. USD, na koliko je ta tvrtka bila procijenjena prije godinu dana.

Daljnje širenje na američkom tržištu

Početkom ovog mjeseca nagađalo se kako bi vrijednost Klarne mogla biti 6,5 mlrd. USD, što se pokazalo približno točnim u odnosu na stvarno stanje. Nakon zadnje runde investicije Klarna je objavila kako je procjena njene tržišne vrijednosti na razini od 6,7 mlrd. USD, za 85 posto manje nego u lipnju 2021. godine. Tada je investitore predvodio japanski SoftBank.

U ovoj su investicijskoj rundi sudjelovali novi i sadašnji investitori, među kojima su Sequoia, Silver Lake, Commonwealth Bank of Australia, Mubadala Investment Company i Canada Pension Plan Investment Board.

Za pad vrijednosti su u Klarni okrivili najgori pad tržišta dionica u zadnjih 50 godina. Prikupljenih 800 mil. USD upotrijebit će kako bi nastavili širenje na tržištu Sjedinjenih Država, gdje imaju blizu 30 milijuna korisnika.

Nisu jedini koji su se susreli s tom vstom problema. Godinu i pol nakon javne ponude dionica suparnička tvrtka Affirm iskusila je sličan pad vrijednosti, s oko 47 mlrd. USD na razinu usporedivu s Klarninom, piše Tech Crunch.

Više je tvrtki bilo prisiljeno na otkaze i druge mjere rezanja troškova. Klarna je otpustila oko deset posto radne snage na globalnoj razini.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next