Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vlasnik Tindera tuži Google zbog monopola Istaknuto

Vlasnik Tindera tuži Google zbog monopola

Tvrtka pod čijim su okriljem aplikacije za spajanje usamljenih srca Tinder, Match i OkCupid podignula je tužbu protiv Googlea.

U tužbi je navedeno kako Google u prevelikoj mjeri kontrolira plaćanja putem trgovine aplikacijama Play. Time suzbija konkurenciju kako bi zadržala monopolistički ili barem tržišno dominantan položaj kad je riječ o operativnom sustavu Android.

Na prijevaru do monopola

U obrazloženju su iz grupacije Match istaknuli kako su prije deset godina bili Googleovi partneri, a sada su taoci. Google je, dodali su, namamio razvojne programere i tvrtke koje se bave razvojem softvera uvjeravanjem kako će moći kupcima ponuditi raznovrsne oblike plaćanja.

Ali, jednom nakon što su trgovinom Play monopolizirali tržište aplikacija za Android, uz pomoć developera najpopularnijih aplikacija, u Googleu su zabranili alternative načine plaćanja u aplikacijama kako bi mogli nastaviti uzimati blizu pola svake transakcije u aplikaciji.

Matchova tužba dio je niza nastojanja razvojnih programera da pridobiju Apple i Google na smanjenje naknade od 30 posto (u nekim slučajevima 15 posto) na transakcije u aplikacijama.

Vjerojatno najpoznatiji takav potez bio je tužba Epic Gamesa protiv Applea. Iako nije donijela jasnu pobjedu ni jednoj, niti drugoj strani, Apple je ipak na kraju bio prisiljen omogućiti ponudu alternativnih načina plaćanja.
Google, koji je izložen sličnom pritisku, nedavno je pokrenuo pilot program koji također omogućava ponudu alternativnih načina plaćanja.

Zasad je jedino za Spotify sigurno kako u njemu sudjeluje. Istovremeno su najavili kako će progoniti aplikacije koje zaobilaze njihov sustav plaćanja, počevši od 1. lipnja ove godine, piše Tech Crunch.

U Googleu kažu kako Match pokušava izbjeći plaćanje za značajnu vrijednost koju dobiva korištenjem njihove trgovine te kako njihov sustav plaćanja također pomaže u suzbijanju prijevara.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next