Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta Platforms se oporavio, ali i dalje posluje ispod očekivanja Istaknuto

Meta Platforms se oporavio, ali i dalje posluje ispod očekivanja

Meta Platforms ostvario je u prva tri mjeseca ove godine slabije prihode od očekivanih. U blagajnu im se slilo 27,91 milijardu američkih dolara umjesto 28,2 mlrd. USD.

No, zato je zarada po dionici bila 2,72 umjesto očekivanih 2,56 USD, zbog čega je vrijednost njihove dionice porasla za 18 posto nakon objave poslovnih rezultata.

Broj dnevno aktivnih korisnika bio je također nešto veći (1,96 naspram 1,95 mlrd.), dok je broj mjesečno aktivnih korisnika bio manji (2,94 umjesto 2,97 mlrd.)

Gotovo dvostruko veći gubitak za metaverzum

Prosječan prihod po korisniku za dlaku je nadmašio prognoze: 9,54 USD naspram 9,5 USD.

Praktično svi prihodi (97,5 posto) stigli su od aplikacija koje Facebook ima u vlasništvu, uključujući Instagram i WhatsApp. Preostalih 695 milijuna USD uprihodio je Reality Labs, dio tvrtke u kojem rade na razvoju proizvoda za metaverzum.

Neto prihod je manji za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i iznosi 11,48 mlrd. USD. Reality Labs je značajno povećao gubitak, s 1,83 na 2,96 mlrd. USD.

Nakon prilično loših poslovnih rezultata za prethodni kvartal, zbog kojih je vrijednost cijene dionice Meta Platforms pala za 26 posto u jednom danu, prvo ovogodišnje tromjesječje ne izgleda tako loše.

Ipak, njihova je dionica izgubila blizu pola vrijednosti tijekom ove godine. A ne treba izgubiti iz vida ni kako su svi ključni parametri tijekom proteklog kvartala bili ispod očekivanja, osim zarade po dionici i prosječnog prihoda po korisniku.

Uz to, prihodi su ostvarili jednoznamenkasti porast (sedam posto) po prvi put u deset godina koliko je Facebook izlistan na tržištima kapitala. I ta je brojka bila manja od očekivanja (7,8 posto).

U drugom tromjesječju očekuju između 28 i 30 mlrd. USD prihoda, ispod prognoziranih 30,6 mlrd. USD. U Meta Platforms procjenjuju kako će, između ostalog, biti nastavljen blagi porast prihoda koji se poklopio s ratom u Ukrajini tijekom prvog kvartala, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next