Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska komisija predlaže nova pravila za korištenje podataka Istaknuto

Margrethe Vestager Margrethe Vestager Europska unija

Europska komisija predložila je nova pravila o tome tko može pristupiti podacima koji nastaju u svim gospodarskim sektorima u Europskoj uniji te tko ih može upotrijebiti.

Cilj je osigurati pravednost u digitalnom okruženju, potaknuti konkurentno podatkovno tržište, stvoriti poslovne mogućnosti i poboljšati dostupnost podataka za sve.

Time će, uvjereni su u Komisiji, biti otvoren put za nove, inovativne usluge, konkurentnije cijene postprodajnih usluga i popravak povezanih predmeta.

Akt o podacima najnoviji je horizontalni sastavni element Komisijine podatkovne strategije. Trebao bi imati ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji, u skladu s digitalnim ciljevima za 2030.

"Želimo potrošačima i poduzećima omogućiti još veću kontrolu nad postupanjem s njihovim podacima time što ćemo pojasniti tko može pristupiti podacima i pod kojim uvjetima", rekla je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba.

Podloga za povećanje BDP-a

Očekuje se kako će količina generiranih podataka s 33 zetabajta u 2018. porasti na 175 zetabajta u 2025. godini. Riječ je o neiskorištenom potencijalu jer se 80 posto industrijskih podataka nikada ne upotrijebi. Akt o podacima trebao bi riješiti pravna, gospodarska i tehnička pitanja kako bi olakšao njihovo korištenje.

U Komisiji računaju kako će time do 2028. biti stvoreno dodatnih 270 milijardi eura bruto društvenog proizvoda.

Prijedlog Akta o podacima uključuje:

  • mjere kojima se korisnicima povezanih uređaja omogućuje pristup podacima koje su generirali, a koje često prikupljaju isključivo proizvođači te dijeljenje takvih podataka s trećim stranama radi pružanja postprodajnih ili drugih inovativnih usluga temeljenih na podacima
  • poticaje za proizvođače kako bi nastavili ulagati u generiranje visokokvalitetnih podataka, koji obuhvaćaju pokrivanje troškova prijenosa i sprečavanje upotrebe dijeljenih podataka kada to predstavlja izravnu konkurenciju njihovom proizvodu
  • mjere za uravnoteženje pregovaračke moći malih i srednjih poduzeća sprečavanjem zlouporabe ugovorne neravnoteže u ugovorima o razmjeni podataka. Komisija će izraditi i tipske ugovorne odredbe kako bi tim poduzećima pomogla da sastave i sklope poštene ugovore o razmjeni podataka.
  • mjere za tijela javnog sektora u svrhu pristupa i upotrebe podataka iz privatnog sektora koji su potrebni u iznimnim okolnostima, a posebno u slučaju izvanrednog stanja, kao što su poplave i šumski požari ili za provedbu zakonskih ovlasti ako podatke nije moguće dobiti na drugi način.
  • nova pravila koja potrošačima omogućuju učinkovitu zamjenu pružatelja usluga obrade podataka u oblaku i uvođenje zaštitnih mjera protiv nezakonitog prijenosa podataka.

Osim toga, u Aktu o podacima preispituju se određeni aspekti Direktive o bazama podataka koja je donesena u devedesetim godinama prošlog stoljeća radi zaštite ulaganja u strukturirano prikazivanje podataka. Posebno se ističe kako baze podataka koje sadržavaju podatke s uređaja i predmeta interneta stvari ne bi trebale podlijegati zasebnoj pravnoj zaštiti.

Komisija je, u skladu s europskom strategijom za podatke, objavila i pregled zajedničkih europskih podatkovnih prostora koji se razvijaju u različitim sektorima i područjima.

Više: Akt o podacima

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next