Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američki div General Electric bit će podijeljen na tri tvrtke Istaknuto

Američki div General Electric bit će podijeljen na tri tvrtke

Industrijski konglomerat General Electric bit će podijeljen u tri zasebne tvrtke.

Kompaniju koju je pokrenuo Thomas Edison još 1892. godine razdijelit će na tri dijela. Jedan će se baviti zrakoplovstvom, drugi zdravstvom, a treći energetikom.

Nova tvrtka posvećena zdravstvenim rješenjima i uslugama trebala bi početi s radom početkom 2023. godine, dok bi izdvajanje dijela koji će se baviti energetikom i obnovljivim izvorima energije na red trebalo doći početkom 2024. godine.

Vrijednost dionice General Electrica porasla je do 17 posto po objavi ove najave u trgovanju prije otvaranja burzi, da bi se sat prije otvaranja cijena stabilizirala na oko šest posto većoj razini od one na kojoj je bila po zaključenju prethodnog dana.

Cijena njihove dionice porasla je za više od 25 posto tijekom ove godine.

Financijsko poslovanje je glavno

Glavni izvršni direktor General Electrica Larry Culp očekuje kako će izdvajanje poslovanja u tri zasebne tvrtke biti korisno zbog jačeg fokusiranja na pojedine segmente poslovanja, precizniju raspodjelu kapitala i bolju stratešku fleksibilnost, dugoročno gledano.

Otkad je Culp preuzeo kormilo te tvrtke tijekom 2018. godine prodao je dosta njene imovine i restruktuirao poslovanje kako bi smanjio troškove i snizio ogromna dugovanja.

General Electric je 2016. prodao svoj odjel za kućanske uređaje kineskom proizvođaču Haieru za 5,4 milijarde američkih dolara. Tijekom prošle godine riješili su se čak i svog poznatog odjela za žarulje.

Iako je široj javnosti poznata po tim i drugim uređajima, njen najbolji dio po poslovanju je GE Capital, koji osigurava izvore financija tvrtkama raznih veličina.

Očekuje se kako će jednokratni troškovi razdvajanja u tri tvrtke iznositi oko dvije mlrd. USD. Dio zadužen za zrakoplovstvo zadržat će General Electric u nazivu, a Culp će ostati na čelu tvrtke i njen predsjednik, iako će također biti prvim čovjekom nove tvrtke za zdravstvo.

Novi, manji General Electric zadržat će udio do 19,9 posto u toj tvrtci, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next