Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Odbačena tužba američkih regulatora protiv Facebooka Istaknuto

Odbačena tužba američkih regulatora protiv Facebooka

Sud za okrug Columbia u Sjedinjenim Državama odbacio je tužbu američke regulatorne agencije Federal Trade Commission (FTC) protiv Facebooka.

U obrazloženju presude sudac James Boasberg naveo je kako "FTC nije ponudio dovoljno činjenica kojima bi potkrijepio tvrdnju kako je Facebook zauzeo monopolističku poziciju i kako drži više od 60 posto tržišta osobnog društvenog umrežavanja".

Vrijednost dionice Facebooka porasla je više od četiri posto nakon objave presude, što je tržišnu vrijednost te tvrtke po prvi put podiglo na više od bilijun američkih dolara. "Zadovoljni smo što je sud prepoznao manjkavosti u tužbi vlasti protiv Facebooka", navedeno je u priopćenju te tvrtke, a prenosi CNN.

FTC je u tužbi naveo kako se Facebook ogriješio o zakone koji brane monopol kupovinom startup tvrtki poput Instagrama nakon što bi procijenio kako predstavljaju prijetnju njegovoj tržišnoj poziciji. Također su Marka Zuckerberga i društvo optužili kako zbog istog razloga drugim tvrtkama priječe korištenje Facebookovih usluga. Kako bi tome stali na kraj tražili su cjepkanje Facebooka na manje tvrtke.

Kratkotrajan predah

Iako je sudac Boasberg odbacio FTC-ovu tužbu, nije u potpunosti obustavio i parnicu već je pozvao američke regulatore na podnošenje tužbe bolje potkrijepljene dokazima. Isti je sudac ranije odbacio sličnu tužbu iza koje stoji niz američkih saveznih država, poručivši im kako su predugo čekale kako bi reagirale na preuzimanje Instagrama i WhatsAppa (što se dogodilo 2012., odnosno 2014. godine).

Presuda će donijeti par trenutaka predaha za Facebook, koji je već dulje vrijeme pod povećanom paskom kako regulatornih agencija tako i zakonodavaca. Potonje se već poziva na osvježavanje američkih zakona koji reguliraju tržišni monopol.

Već je u pripremi paket zakona koji bi regulatorima i američkom Ministarstvu pravosuđa dao ovlasti za cjepkanje ne samo Facebooka, već i drugih tehnoloških divova kao što su Amazon, Apple i Google.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next