Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Godinu dana star berlinski startup dobio 400 mil. USD Istaknuto

Godinu dana star berlinski startup dobio 400 mil. USD

Grupacija Razor, berlinski startup koji se bavi kupovinom uspješnih trgovaca na Amazonu kako bi ih pretvario u veće tvrtke koje posluju na više kanala, dobila je investiciju vrijednu 400 milijuna američkih dolara.

Oko 25 milijuna USD dolazi u zamjenu za vlasnički udio i namijenjeno je financiranju rasta poslovanja, dok je preostalih 375 mil. USD u stvari zaduživanje koje bi trebalo poslužiti za preuzimanja, pri čemu će se ponajprije ciljati one poslove koji već ostvaruju između jednog i 15 mil. USD godišnjih prihoda.
Ovu rundu ulaganja predvode fondovi kojima upravljaju BlackRock i Victory Park Capital, kao i sadašnji dioničari među kojima su fondovi rizičnog kapitala kao što su Redalpine, FJ Labs i Global Founders Capital, piše Tech Crunch. Potonji je fond povezan s poznatim berlinskim inkubatorom za startupe Rocket Internet.

Munjevit uspon u manje od godinu dana

Vijest je zanimljiva ne samo zato što je riječ o europskom startupu, već i stoga što Razor nije još napunio niti godinu dana. Od kolovoza prošle godine narastao je na 107 zaposlenih u četiri ureda i na dobrom je putu da prijeđe granicu od 120 mil. USD prihoda od 30 brendova koje ima u portfelju.
Njegov glavni izvršni direktor Tushar Ahluwalia očekuje kako bi u idućih 12 do 15 mjeseci mogli ostvariti više od 480 mil. USD prihoda od prodaje.

Ahluwalia te Razerov suosnivač i šef financija Cristoph Gamon uspješno su završili inkubaciju u Rocket Internetu, a s direktoricom tehnike Shresthom Chowdury - koja je ujedno i suosnivačica Razora - imao je tvrtku koja se bavila e-trgovinom StalkBuyLove, a koja je propala nakon što je ostala bez novca.

Procjenjuje se kako oko pet milijuna trgovaca posluje na Amazonu trenutno. Njihov broj raste eksponencijalno - samo tijekom 2020. godine povećan je za više od milijun. Njih oko 50 tisuća ostvaruje milijun ili više USD prihoda godišnje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next