Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FER i GlobalLogic pokrenuli edukaciju za studente o softverskim standardima u auto industriji Istaknuto

FER i GlobalLogic pokrenuli edukaciju za studente o softverskim standardima u auto industriji

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka GlobalLogic Hrvatska pokrenuli su online edukacijski modul za studente FER-a na temu AUTOSAR-a (Automotive Open Systems Architecture), koji predstavlja automobilski standard uspostavljen s ciljem stvaranja otvorene i standardizirane softverske arhitekture.

Na ovaj način studenti će dobiti mogućnost učiti vještine koje su vrlo tražene na softverskom tržištu te tako povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.

Edukacijski modul organiziran je kao vještina (izvannastavni kolegij) na FER-u tijekom kojeg studenti stječu praktična znanja o relevantnim tehnologijama na tržištu rada kroz partnerstvo između fakulteta i industrije koja takve kadrove zapošljava. Studenti FER-a dobili su priliku stjecati praktična znanja o AUTOSAR-u u ljetnom semestru ove akademske godine, a interes studenata bio je velik što pokazuje i do kraja popunjena predviđena kvota od 30 studenata za prvu godinu provedbe kolegija. Nastava će trajati do lipnja, pri čemu će u izvedbi predavanja i laboratorijskih vježbi sudjelovati 10-ak softverskih inženjera iz GlobalLogica, s dugogodišnjim iskustvom rada na digitalnim inovacijama u automobilskoj industriji.

GlobalLogic je edukacijski modul pripremio u suradnji s poslovnim partnerom, njemačkim dobavljačem softvera za automobilsku industriju tvrtkom Elektrobit. Osim pristupa specifičnim tematskim materijalima, Elektrobit je modul podržao ustupivši svoj visokosofisticirani komercijalni softver koji se koristi prilikom dizajniranja i razvoja AUTOSAR sustava za pojedine ECU (Electronic Control Unit) u modernim automobilima.

Edukacijski modul pokriva većinom klasičnu platformu AUTOSAR, no bit će pokrivena i adaptivna platforma AUTOSAR te će se prikazati njihove glavne razlike i kada se koja od njih koristi u autoindustriji. Iako je adaptivna platforma AUTOSAR novija i nudi nešto veću fleksibilnost u odnosu na klasičnu, obje imaju veliku perspektivu da se zadrže dugi niz godina kao stabilne platforme kako za jednojezgrene, tako i za višejezgrene elektroničko upravljačke jedinice (ECU-ove). Studenti će dobiti priliku raditi na komercijalnim alatima koji se koriste za razvoj i validaciju aplikacija elektroničkih upravljačkih jedinica u automobilskoj industriji.

Naime, ECU-i su glavne komponente u modernim automobilima koje upravljaju sa svim sustavima – od bazičnih, kao što je kontrola motora i kočničkog sustava, preko infotainmenta, regulacije klime, sve do sigurnosnih sustava kao što je airbag. U modernim automobilima ih ima i više od 100, a imperativ je omogućiti upravljanje vozilom u realnom vremenu.

Kako bi stekli praktično znanje, studenti će tijekom laboratorijskih vježbi konfigurirati, validirati i generirati jednostavne aplikacije za upravljanje ECU-ima. Ujedno, studenti će dobiti i pregled smjernica kodiranja za razvoj sigurnog softvera koji se, osim u automobilskoj, može koristiti i u drugim industrijama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next