Logo
Ispiši ovu stranicu

Spotify namjerava proširiti poslovanje na audio knjige Istaknuto

Spotify namjerava proširiti poslovanje na audio knjige

Kako je tijekom konferencije Investor Day 2022 otkrio glavni izvršni direktor Spotifyja Daniel Ek, nakon glazbe i podcasta ta će tvrtka početi nuditi i audio knjige.

Prije nekoliko mjeseci najavili su preuzimanje platforme za distribuciju knjiga u digitalnom formatu Findaway, što je bio prvi ozbiljan pokazatelj kako se namjeravaju širiti u tom smjeru. Ta platforma, naime, omogućava autorima i izdavačima stvaranje, distribuciju i monetizaciju njihovih djela.

Iako ta akvizicija tek treba biti zaključena - čeka se odobrenje odjela za borbu protiv monopola američkog Ministarstva pravosuđa - Ek je potvrdio kako u audio knjigama vidi ogromnu priliku za tvrtku na čijem je čelu.

Juriš na tržište vrijedno 70 mlrd. USD

Procjenjuje se kako globalno tržište knjigama vrijedi 140 milijardi američkih dolara. Audio knjige u tome drže udio od tek šest do sedam posto, iako je na najrazvijenijim tržištima bliži 50 posto. Spotify u tome vidi priliku kako uzeti što veći dio kolača vrijednog 70 mlrd. USD prije no što ga se dokopa Amazon sa svojom platformom Audible.

Prema istraživanju koje je naručila udruga Audio Publishers Association, tržište audio knjiga je tijekom 2021. godine naraslo za 25 posto, na 1,6 mlrd. USD, čime je nadmašilo tržište podcasta (koje je također raslo).

Ek je ustvrdio kako će pritom nastojati ponuditi tvorcima sadržaja što povoljnije uvjete, što bi se moglo uklopiti sa servisom Findaway Voices koji povezuje autore s glasovnim glumcima.

Odjel s audio knjigama trebao bi biti ponovno pokrenut do kraja ove gpdine. Ponešto naslova je već sad dostupno, ali izbor nije velik i do njih nije jednostavno doći. Odjel će voditi Nir Zicherman, suosnivač servisa Anchor.

Zasad nema naznaka koliko bi audio knjige koje će Spotify ponuditi koštati, kao ni kako će ih biti moguće kupovati, piše Trusted Review. Čini se kako će bar neki naslovi biti dostupni besplatno, ali i kako u Spotifyju namjeravaju pri monetizaciji koristiti model koji se oslanja na oglašavanje.

Dođe li doista do toga, piše Verge, to bi moglo donijeti preokret u cijeloj industriji.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.