Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel će uložiti 30 mlrd. € u pogon u Njemačkoj Istaknuto

Intel će uložiti 30 mlrd. € u pogon u Njemačkoj

Intel će potrošiti više od 30 milijardi eura za razvoj dviju tvornica za proizvodnju čipova u Magdeburgu u Njemačkoj, u sklopu svog napora za širenje u Europi.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je taj dogovor kao najveće inozemno ulaganje u tu državu ikad.

Berlin je dogovorio subvencije u vrijednosti od gotovo 10 milijardi eura s američkim proizvođačem čipova. Prvotno je bilo dogovoreno ulaganje vrijedno više od 6,8 ​​milijardi eura, a njemački dužnosnici nedavno su izjavili kako nema prostora za povećanje tog iznosa.

"Ovom investicijom tehnološki hvatamo korak s najboljima u svijetu i širimo vlastite kapacitete za razvoj ekosustava i proizvodnju mikročipova", rekao je kancelar Scholz.

Vlada u Berlinu ulaže milijarde eura u subvencije kako bi privukla tehnološke tvrtke, usred rastuće zabrinutosti zbog krhkosti opskrbnog lanca i ovisnosti o Južnoj Koreji i Tajvanu za čipove.

Više od 60 mlrd. USD investicija

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao je da je zahvalan vladi i pokrajini Saska-Anhalt, gdje se nalazi Magdeburg, na "ispunjenju vizije živahne, održive, vodeće industrije poluvodiča u Njemačkoj i EU".

Pod njegovim je vodstvom Intel uložio milijarde u izgradnju tvornica na tri kontinenta kako bi zadržao dominaciju u proizvodnji čipova i bolje se natjecao s konkurentima AMD-om, Nvidijom i Samsungom.

Njemački dogovor označava treću Intelovu veliku investiciju u četiri dana. U petak je otkrio planove za tvornicu čipova vrijednu 4,6 milijardi američkih dolara u Poljskoj, još jednoj članici Europske unije, dok je Izrael u nedjelju rekao da će Intel potrošiti 25 mlrd. USD na tamošnju tvornicu, piše Reuters.

Očekuje se kako će proizvodnja poluvodiča do 2030. postati industrija vrijedna bilijune USD na globalnoj razini, sa 600 mlrd. USD u 2021., prema McKinseyju.

Službeni Berlin također razgovara s tajvanskim TSMC-om i švedskim proizvođačem baterija za električna vozila Northvoltom o postavljanju proizvodnje u Njemačkoj, nakon što je već uvjerio Teslu da tamo izgradi svoju prvu europsku gigatvornicu.

U početku je Intel želio uložiti 17 milijardi eura u tvornicu u Magdeburgu, iznos koji se gotovo udvostručio na više od 30 milijardi.

Očekuje se da će prvi pogon u Magdeburgu početi s radom 4-5 godina nakon što Europska komisija odobri paket subvencija.

U prvom proširenju otvorit će se oko 7.000 građevinskih radnih mjesta, plus oko 3.000 visokotehnoloških radnih mjesta u Intelu i desetke tisuća radnih mjesta u cijeloj industrij.

Intel je prošle godine najavio planove za izgradnju velikog kompleksa čipova u Njemačkoj i postrojenja u Irskoj i Francuskoj jer nastoji iskoristiti jednostavnija pravila financiranja i subvencije Europske komisije. EU pokušava smanjiti svoju ovisnost o opskrbi procesorima iz SAD-a i Azije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next