Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nijemci neće dati dodatne subvencije Intelu Istaknuto

Nijemci neće dati dodatne subvencije Intelu

Njemački ministar financija Christian Lindner odbio je Intelove zahtjeve za većim subvencijama za tvornicu čipova vrijednu 17 milijardi eura, rekavši kako si ta država to ne može priuštiti.

"U proračunu više nema raspoloživog novca. Trenutno pokušavamo konsolidirati proračun, a ne proširivati ​​ga", rekao je Lindner, a prenosi Reuters.

Intel je trebao dobiti 6,8 milijardi eura državne potpore za svoj proizvodni pogon u Njemačkoj. Međutim, zbog većih troškova energije i izgradnje, sada potražuje oko 10 mlrd. eura.

Izvorno su računali na troškove od 17 mlrd. eura, ali oni su sad bliži iznosu od 20 mlrd. eura. Također su u obrazloženju odluke o odgodi pokretanja proizvodnje ukazali na povećane geopolitičke izazove i pad potražnje za poluvodičima.

Dio velike investcije u Europu

Krajem 2022. godine odustali su od prvotno najavljenog datuma otvaranja tvornice procesora u gradu Magdeburgu na istoku Njemačke.

Ta je tvornica ključna za planove Njemačke i Europske unije, prema kojima bi države Starog kontinenta trebale postati otpornijima na nestašice elektroničkih komponenti uslijed povećanja domaće proizvodnje.

Pogon u Magdeburgu kompleks je za proizvodnju čipova u sklopu investicije vrijedne 88 mlrd. američkih dolara diljem Europe, koja je također uključivala jačanje tvornice u Irskoj, pogona za pakiranje i sastavljanje u talijanskom gradu Vigasiju u regiji Veneto te gradnju postrojenje za dizajn i istraživanje u Francuskoj.

Vigasio je odabran, između ostalog, i zbog toga što je dobro povezan s Magdeburgom. Početna investicija iznosi 4,5 mlrd. eura i trebala bi otvoriti pet tisuća novih radnih mjesta. Taj bi pogon s proizvodnjom trebao krenuti između 2025. i 2027. godine.

Intel je među nekoliko proizvođača čipova, uključujući tajvanski TSMC i američki Wolfspeed, koji traže državna sredstva za izgradnju tvornica u Europi.

U listopadu prošle godine su najavili veliko smanjenje broja zaposlenih i potvrdili zaokret poslovnog modela prema proizvodnji procesora za vanjske naručitelje.

Broj isporučenih osobnih računala i dalje je u silaznoj putanji, nakon što je u listopadu prošle godine zabilježen najgori pad od '90-tih godina prošlog stoljeća.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next