Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Šef grupacije NSO dao ostavku, sto zaposlenih dobit će otkaz Istaknuto

Šef grupacije NSO dao ostavku, sto zaposlenih dobit će otkaz

Nakon više od dvije godine kontroverzi i skandala glavni izvršni direktor grupacije NSO Shalev Hulio podnio je ostavku.

Hulio je suosnivač tvrtke u kojoj je nastao Pegasus, zloglasni špijunski softver korišten za neovlašteno praćenje i nadzor političara, disidenata, novinara, boraca za zaštitu ljudskih prava...

Upravljanje grupacijom NSO predat će glavnom operativnom direktoru Yaronu Shohatu u sklopu restrukturiranja kako bi poslovanje mogli u većoj mjeri fokusirati na države članice Sjevernoatlanskog saveza. Tvrtka će uz to otpustiti oko sto zaposlenika, a trenutno je i u potrazi za osobom koja će trajno zamijeniti Hulia.

Zbog špijuniranja završili na crnoj listi

Grupacija NSO zbog svog je softvera i načina na koje je zlorabljen i dalje pod povećalom vlasti niza država i drugih tehnoloških tvrtki.

U studenom prošle godine američko Ministarstvo trgovine dodalo ih je na popis organizacija s kojima tvrtke u Sjedinjenim Državama de facto ne smiju poslovati bez izričite dozvole. Apple je sudu predao tužbu protiv NSO-a zbog toga što je vlastima omogućio špijuniranje aktivista i novinara, piše Engadget.

Pegasus je korišten za upade u pametne telefone kako bi se iz njih izvukli osjetljivi podaci ili koristili mikrofoni i kamere bez znanja vlasnika.

Konzorcij novinara otkrio je, u suradnji s francuskom nevladinom grupacijom Forbidden Stories, više slučajeva korištenja Pegasusa protiv aktivista i novinara. Također su objavili kako je na popsiu mogućih ciljeva špijuniranja bio i telefonski broj francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao i gotovo cijele njegove vlade, piše Guardian.

U NSO-u uporno tvrde kako su razvili tehnologiju koja bi trebala olakšati hvatanje terorista, pedofila i okorjelih kriminalaca, i koju su prodavali samo provjerenim i legitimnim državnim agencijama.
Među dosad poznatim kupcima su Indija, Mađarska, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, između ostalih. Prema pisanju izraelskog lista Haaretz, ukupno imaju 22 klijenta na području Europske unije.

Procjenjuje se kako NSO vrijedi oko 1,5 milijardi američkih dolara. Hulio bi mogao držati oko desetinu vlasništva, što bi njegovo osobno bogatstvo postavilo na oko 150 milijuna USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next