Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft bilježi manji pad prihoda u trećem kvartalu

Microsoft bilježi manji pad prihoda u trećem kvartalu

Microsoft je izdao financijsko izvješće za treći kvartal ove godine, pokazujući kako je navjeći pad bilježe u prodaji Lumia mobitela, koja je iznosila velikih 54 posto, u odnosu na isti period prošle godine. U svom izvješću Microsoft je prijavio neto dobit od 4,62 milijarde dolara (57 centi po dionici), što je maleni pomak od 4,54 milijarde (54 centi po dionici) koji je bio prisutan u prošlom kvartalu iste godine.

Sam profit je pak neznatno pao, s 23,2 milijarde američkih dolara godinu dana prije na 20,38 milijardi dolara. 

Zbog lošeg stanja potiho su otpustili još tisuću radnika u diviziji mobitela, prenosi NYTimes. Kvartal za kvartalom evidentan je sve manji broj prodanih Lumia mobitela, prodajući ih u prošlom kvartalu 5,8 milijuna naspram 9,3 milijuna u trećem kvaratlu prošle godine. Kompanija se nada kako će novi Windows 10 mobilni flagshipovi, Lumia 950 i 950 XL promijeniti tu sliku.

U izvješću se spominje i pad prodaje Windowsa za kompjutere od šest posto. Microsoft je u utorak izjavio kako 110 milijuna uređaja ima instalirano Windows 10. Njihova Office 365 pretplata u ovom kvartalu bilježi novih 3 milijuna korisnika, čineći tako sveukupno 18,2 milijuna korisnika.

Ni prodaja Surfacea u ovom kvartalu ne bilježi pozitivan pomak. Prihod je pao na 672 milijuna dolara, za razliku od 908 milijuna u prošloj godini.

S druge strane, bilježe jači rast u sektoru cloud poslovanja, gdje su zabilježili 8 posto rasta i zaradu od 5,9 milijardi dolara. Također, porastao je prihod server proizvoda za 6 posto, Azurea za 121 posto i reklamiranja na tražilicima za 23 posto. Navodi se primjer kako je Bing uprihodio zaradu veću od jedne milijarde dolara, što predstavlja značajni uspjeh.

Što se tiče njihove konzole, Xbox Live prihod narastao je za 17 posto, gamerskog softvera za 66 posto (zahvaljujući i Minecraftu) no sam hardver za Xbox je pao za 17 posto.
Posljedica ovih rezultata ogleda se i u konkurenciji, cijeni ali i osnaživanju vrijednosti dolara.

Iako je vidljiva borba Microsofta na polju privatnih korisnika, gdje bilježi konstantan pad u mobitelima i Surface-ima, vrlo dobro im ide na polju poslovnog dijela, koji se tiče reklamiranja i clouda.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next