Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Digitalni mediji: Hrvati najviše troše na igre i e-izdavaštvo Istaknuto

Broj korisnika na digitalnom tržištu u Hrvatskoj, izvor: Statista Broj korisnika na digitalnom tržištu u Hrvatskoj, izvor: Statista

Portal za statistiku i studije Statista, koji prikuplja podatke iz više od 18.000 izvora, je objavio kako je digitalno tržište u Hrvatskoj u porastu, s prihodom od 24.8 milijuna američkih dolara u 2015. godini. Najveći udio u našem digitalnom sektoru zauzimaju igre s udjelom od 13.2 milijuna američkih dolara. Slijedi ih e-izdavaštvo s 5.8, potom digitalni video s 3.7 te digitalna glazba s 2.2 milijuna američkih dolara prihoda u 2015. godini. Što se predviđanja tiče, do 2020. bi se dobit na našem digitalnom tržištu mogla povećati za duplo - na 49 milijuna američkih dolara. 

Poredak bi i 2020. trebao biti jednak kao danas, pa će igre biti na prvom mjestu, a glazba na posljednjem. Broj korisnika digitalnih usluga danas u Hrvatskoj ima nešto manje od jednog milijuna, a previđa se da će ih do 2020. biti nešto više od 1.2 milijuna, s najvećom potrošnjom - logično - na digitalnu industriju igara. Prosječna potrošnja po korisniku je nešto drugačija, pa se tako najviše troši na e-izdavaštvo, oko 28,5 američkih dolara po korisniku, a najmanje na glazbu - oko 3 dolara. Brojke se neće puno promijeniti ni do 2020. godine kada će prosječan korisnik trošiti 44,5 dolara na e-izdavaštvo, te 17,2 na igre.

Što se tiče samog vrha među zemljama kojima digitalno doba donosi najviše zarade, prvi je SAD s prihodom od gotovo 30 milijardi dolara, a slijedi ih Kina s 14 milijardi američkih dolara godišnjeg prihoda od digitalnih medija.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next