Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google želi igračkama približiti programiranje djeci od 5 godina Istaknuto

Google želi igračkama približiti programiranje djeci od 5 godina

Koristeći se novim slobodnim i otvorenim tehnologijama Google želi djeci već od pet godina starosti omogućiti učenje i razvijanje programerskih vještina koristeći se taktilnim igračkama, umjesto tradicionalnih računala.

Project Bloks je nova Googleova platforma namijenjena razvijanju kod djece osnovnih vještina koje su potrebne u programiranju. Platforma je temeljena na već poznatom konceptu korištenja slagalica u svrhu podučavanja djece programiranju. Ono što Project Bloks razlikuje od sličnih platformi je činjenica da se tu radi o fizičkim slagalicama, što djeci omogućava programiranje bez da uopće sjede pred računalom, što dodatno spušta barijere za ulazak u svijet programiranja.

Platforma se sastoji od glavne ploče, baznih ploča i "pakova". Glavna je ploča (brain board) temeljena na Raspberry Piu i pruža napajanje i povezivanje. Pakove (pucks) je moguće programirati različitim instrukcijama, kao što je npr. paljenje/gašenje nekog uređaja, smjer kretanja ili sviranje glazbe. Pakovi se postavljaju na bazne ploče (base boards), koje čitaju instrukcije sa pakova i šalju ih do glavne ploče. Moguće kombinacije su beskonačne i omogućavaju stvaranje uvijek novih iskustava igre. Na ovaj je način računalnom razmišljanju moguće učiti djecu već od pet godina starosti, koja nisu još ni pismena, rekao je voditelj projekta Jayme Goldstein.

Bloks je Googleov istraživački projekt otvorenog koda dostupan proizvođačima igračaka da od njega prave što im se svidi. Google neće još uvijek pustiti u prodaju vlastite igračke, ali će tijekom sljedećih mjeseci surađivati sa stručnjacima iz područja igre i edukacije da bi razvili dodatne mogućnosti. Rezultati postignuti u suradnji s tvrtkom Lego i Fondacijom Rapberry Pi bit će dostupni za igru ovo ljeto u interaktivnom muzeju znanosti i umjetnosti Exploratorium u San Franciscu.

Više informacija je dostupno na službenom situ projekta: https://projectbloks.withgoogle.com/

Izvor: Cnet

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next