Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IHS: "Do 2020. tržište senzora otiska prsta narast će na 1,6 milijardi uređaja "

Jaime Fox, analitičar u IHS Technology Jaime Fox, analitičar u IHS Technology

Tvrtka koja istražuje tržište, IHS Technology, najavila je u svojim procjenama i istraživanjima kako je broj primjeraka uređaja sa senzorom otiska prsta narastao s 316 milijuna u 2014. na 499 milijuna na 2015. Zabilježili su porast od 58 posto, navodeći kako očekuju da će se broj popeti na 1,6 milijuna isporučenih uređaja u 2020.

Rast i velika ekspanzija ovog sustava pripisuje se Appleovom lansiranju uređaja iPhone 5S sa senzorom otiska prsta. Nakon njega, ovaj sustav su počeli usvajati i drugi proizvođači, zbog velikog zahtjeva korisnika. 

Američka kompanija Apple kupila je 2012. kompaniju Authentec, a tri godina kasnije oni se i dalje nalaze na vodećoj poziciji tržišta senzora otiska prsta. Na drugom mjestu nalaze se Fingerprint Cards i Synaptics, navodi službeno izvješće.

Fingerprint Chart Rev

Za korisnika lakši je postupak otiska prsta, nego pamćenje lozinki ili PIN broja. No, ni otisak prsta nije savršeni sustav zaštite, zato što može biti ukraden. Ukoliko se ukrade to znači da se otisak prsta više neće moći koristiti.
Za sada ovaj alternativni sustav ulaska u sustav koristi sve više i više korisnika, bez obzira na sigurnosne mane na nekim mobitelima koje je razotkrio FireEye.

Kako bi se otisak prsta učinio što sigurnijim na prijevare i krađe, počelo se raditi na ultrasoničnim senzorima otiska prsta koju predvodi Qualcommov Sense ID. Ova tehnologija može skenirati "3D sliku" otiska prsta, kako bi što manje bilo mogućnosti prevare sa slikom otiska prsta.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next