Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Manje razmišljamo, manje smo produktivni, ali tehnologija nam pomaže Istaknuto

Manje razmišljamo, manje smo produktivni, ali tehnologija nam pomaže

Tvrtka Lenovo provela je globalno istraživanje u svrhu razumijevanja navika razmišljanja, identificiranja nedostataka u razmišljanju i otkrivanja novih načina razmišljanja kroz tehnologiju.

Prema rezultatima istraživanja Think Report, ispitanici diljem svijeta tvrde kako pate od gubitka produktivnosti - otprilike dva sata dnevno - zbog svoje nesposobnosti svrhovitog razmišljanja, i to prvenstveno zbog sagorijevanja (burnouta), stresa i mentalnog umora koji doživljavaju zbog ogromnih društvenih promjena u posljednje dvije godine.

U sklopu istraživanja anketirano je više od 5.700 ljudi diljem SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke i Japana.

Ispitanici uglavnom smatraju kako vanjski događaji u posljednjih nekoliko godina (kao što su pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, gospodarski poremećaji i tome slično) pridonose i pogoršavaju distrakcije, povećano obavljanje više zadaća odjednom i umor, što dodatno narušava kvalitetu njihovog razmišljanja.

Ne vjeruju u poboljšanje situacije

Tek 34 posto ispitanika provodi vrijeme u jasnom, dubokom i produktivnom razmišljanju kad je vrijeme za to, dok se njih 64 posto oslanja na praktično ili razmišljanje nužno za preživljavanje. Tri četvrtine donositelja odluka na području IT-ja uvjereno je kako se njihovi kolege bore s jasnim i produktivnim razmišljanjem.

Većina ispitanika smatra kako se situacija ne popravlja te predviđa da im život neće postati lakši niti manje stresan u sljedećih nekoliko godina.

Općenito, ispitanici vjeruju kako je tiho okruženje ono što mora biti broj jedan za bolje razmišljanje. Ispitanici u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj su izjavili kako tehnologije za uklanjanje buke vrednuju najviše kao pomoć u postizanju dubljeg razmišljanja.

Evolucije na području komunikacijskih i kolaboracijskih tehnologija se smatraju najkorisnijim značajkama u promicanju boljeg razmišljanja.

Učenje kako svrhovitije koristiti tehnologiju, uključujući postavljanje granica, ograničavanje smetnji i smanjenje pretrpanosti informacijama može nam pomoći u izgradnji boljih navika razmišljanja.

Dvije trećine ispitanih krajnjih poslovnih korisnika traži informacije o tome kako tehnologija može pomoći u ostvarenju jasnog, dubokog i produktivnog razmišljanja. Također, spremniji su u odnosu na opću populaciju preispitati svoj odnos s tehnologijom. Na primjer, mnogi smatraju da bi pojednostavljivanje zadataka moglo pomoći pojedincima u boljem razmišljanju.

Najveći dio anketiranih donositelja odluka na području IT-a se osjeća optimistično u pogledu tehnologije kojoj njihovi suradnici imaju pristup te smatra kako ona omogućuje jasno razmišljanje zaposlenicima i organizacijama.

Bilo da je riječ o izvršavanju zadataka u roku, potrebi za sastankom ili prilici za nove ideje i izume, više od 60 posto ispitanika misli da tehnologija pomaže pojedincima da lakše dođu do kritičkih, refleksivnih, suradničkih, ekspanzivnih/istraživačkih i/ili novih vrsta razmišljanja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next