Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvoje Balen novi je predsjednik HUP-ove udruge za ICT Istaknuto

Hrvoje Balen Hrvoje Balen

Na izbornoj skupštini Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti u sklopu Hrvatske udruge poslodavaca izabrano je novo vodstvo.

Predsjednikom Udruge u narednom mandatu postao je Hrvoje Josip Balen, osnivač i suvlasnik Algebre, dok je zamjenikom predsjednika imenovan Siniša Đuranović, stariji potpredsjednik i prokurist u Hrvatskom Telekomu.

Balen je istaknuo kako se sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nama sličnim državama članicama Europske unije razvija brže i po većim stopama.

"U nadolazećem razdoblje ključno će biti osigurati izmjene porezne politike koje će značajno smanjiti porezno optetećenje rada te time omogućiti zadržavanje ICT profesionalaca i omogućiti privlačenje novih. Ovo je neophodno i radi suzbijanja nelojalne konkurencije s kojom su trenutno suočene ICT kompanije registrirane u Hrvatskoj.

ICT treba prestići turizam

Potrebna nam je i transformacija industrije te poticaj onim ICT tvrtkama koje temeljem istraživanja i razvoja mogu razviti vlastite digitalne proizvode i platforme što nosi značajno veću dodanu vrijednost u odnosu na ICT usluge.

Zbog toga nam je neophodna dodatna vertikala u Strategiji pametne specijalizacije (S3) na kojoj intenzivno radimo s Ministarstvom gospodarstva, čime će se tvrtkama omogućiti značajno širi dostup do istraživačko-razvojnih sredstava iz nacionalnih alokacija EU fondova, ali i Horizona ili Interrega", rekao je Balen.

Dodao je kako ICT sektor mora na još višu razinu podići suradnju sa svim tijelima koja sudjeluju u digitalizaciji države i društva jer su sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i Višegodišnjeg financijskog okvira, iznimno velika.

Ta sredstva zahtijevaju iznimno preciznu koordinaciju u procesu odluke kako će biti investirana, provedbi projekata, osiguravanju kvalitete i postizanju ciljeva ispregovaranih s Europskom komisijom.

"Zbog nezaustavljive dinamike digitalizacije, potpuno nove energetske strategije EU i novih prilika koje će tražiti suradnju 'zelenog' i 'digitalnog' vrlo je vjerojatno da će se otvarati i prilike za hrvatski ICT sektor, a mi ćemo ih nastojati adresirati i kroz pojačanu suradnju s drugim HUP granskim udrugama", pojasnio je Balen.

Novi predsjednik Udruge najavio je kako će jačati veze ICT sektora i znanstveno-obrazovne zajednice kako bi se kreiralo što više inovacija i primijenjenih digitalnih produkata, ali i pomagati da bazu naših ICT profesionalaca jačamo organski kroz nekoliko razina obrazovanja.

"Nadam se kako će Vlada prihvatiti naše vrlo detaljno razrađene prijedloge redizajna procesa imigracije gotovih profesionalaca i studenata iz raznih dijelova svijeta kako bismo stvorili temelj da ICT industrija u sljedećih 5 do 10 godina čak i pretekne turizam kao trenutno vodeću gospodarsku granu", istaknuo je Balen.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next