Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Startup za dostavu hrane privukao milijardu USD ulaganja Istaknuto

Startup za dostavu hrane privukao milijardu USD ulaganja

Njemačka tvrtka za dostavu hrane Delivery Hero uložila je 235 milijuna američkih dolara u online startup Gorillas, kao dio investicije vrijedne milijardu USD.

Za ulaganje u seriji C zauzvrat je dobila vlasnički udio od osam posto. Među ulagačima u ovoj rundi također su i Tencent, Coatue Management, DST Global, Atlantic Food Labs, Fifth Wall, Greenoaks i Dragoneer, između ostalih, piše Tech Crunch.

Tim je ulaganjem procjenjena tržišna vrijednost Gorillasa postavljena na 3,1 mlrd. USD, što je značajno manje nego šest mlrd. USD, koliko su navodno tražili ranije ove godine.

Problemi s dostavljačima

Očekuje se kako će tijekom ove godine ostvariti prihod od 300 mil. USD, što je prilično dobar rezultat za tvrtku koja posluje tek nešto dulje od godinu dana. Trenutno upravljaju s više od 180 skladišta na devet međunarodnih tržišta. U zadnjih šest mjeseci njihovi su dostavljači (koji rade na fiksne ugovore) isporučili više od 4,5 milijuna narudžbi.

Ovu rundu investicija planiraju potrošiti kako bi ubrzali širenje na novim i poboljšali korisničko iskustvo na postojećim tržištima. Može li zadržati ta tvrtka slične stope rasta i nakon što pandemija mine zasad je neizvjesno. U međuvremenu je Gorillas imao problema s prosvjedima dostavljača, koji su se žalili na nepovoljne radne uvjete.

Pokrenut u svibnju 2020. godine, Gorillas je brzo rastao na krilima sve veće potražnje za uslugama dostave (za deset minuta u pojedinim slučajevima), uslijed epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Jedan je od nekoliko startupova koji se moraju nositi sa sve žešćom konkurencijom. Među njima su turska tvrtka Getir, britanska Zapp i njemačka Flink.

Delivery Hero jedna je od najvećih europskih platformi za dostavu hrane. Glavni su joj suparnici Deliveroo i Just Eat Takeaway.com. Namjerava potaknuti vlastiti rast, zbog čega je otvorila nekoliko trgovina koje služe isključivo za dostavu u više država, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next