Menu

Pad profita Facebooka, Twitter bilježi pad vrijednosti dionica

Twiiter Twiiter

Facebook je objavio kako je profit u ovom kvartalu pao za 9 posto dok su Twitterove dionice pale za više od 11 posto te je kompanija objavila kako broj mjesečnih prosječnih korisnika raste u najsporijoj brzini od 2013. godine kad je Twitter krenuo sa radom.

Twitter je objavio da ima 304 milijuna osnovnih korisnika u drugom kvartalu, za razliku od prošlog gdje su imali 302 milijuna. Razlozi su mnogi, od promjene u rukovodstvu do profesionalnog zasićenja. Prema pisanju Financial Timesa, 12 posto zaposlenika je otišlo iz firme među kojima su i neke vodeće osobe poput glavnog čovjeka Twitterovih komunikacija Gabriela Strickera, Jima Paynea, te mngoih zaposlenika iz marketinga, prodaje i poslovnog razvoja. Također, izvršni direktor Dick Costolo je odstupio u lipnju te ga je privremeno zamijenio suosnivač Jack Dorsey što je privremeno poremetilo rad firme. No, tu nije bilo kraja jer je u utorak firma objavila odlazak Todd Jacksona, proizvodnog menađera koji odlazi u Dropbox i Christiana Oestliena, izvršnog predsjednika proizvodnog menađmenta koji odlazi u Google Inc. sekciju YouTube-a.

"Ovo je neprihvatljivo i mi nismo sretni s tim" - izjavio je Jack Dorsey na temelju analiza. 

"Ne očekujemo da ćemo vidjeti održivi značajni rad (u mjesečnim aktivnim korisnicima) dok ne počnemo dosezati masovno tržište" - izjavio je izvršni financijski direktor Anthony Noto. Prihod od reklamiranja je pak porastao za 63 posto iznoseći 452 milijuna američkih dolara, navodi Reuters. 

S druge strane Facebook bilježi pad profita za devet posto a kao razlog se navodi visoki troškovi. Snažno su usmjereni na pojačanje mobilnog prihoda i budućeg rasta što je ostavilo posljedice na poslovanje.

"Investiramo u sljedeći set servisa i investicije kao što su Messenger, WhatsApp i Oculus" - izjavila je glavna operativna direktorica Sheryl Sandberg u srijedu. U sljedećim mjesecima kompanija planira dodati reklamne formate na aplikacije za razmjenu sliku Instagram, koji je objavljen u Brazilu, Njemačkoj i Japanu u drugom kvartalu, dodala je Sandberg. Oculus je pokazao nedavno potencijal i filmašima u obliku eksperimentalnog filma "Henry".

Facebook bilježi rast u svom dosegu, sa 1.49 milijardi mjesečnih aktivnih korisnika, što je porast za 13 posto u odnosu na prošlu godinu. Od tog broja korisnika, njih 1.31 milijardi pristupilo je servisu putem mobilmog uređaja, što je porast od 23 posto, navodi ChannelNews. 

"Posebno je impresivno da korisnici su više nego ikad uključeni - da postotak mjesečnih korisnika koji svaki dan posjećuju nastavlja rasti" - rekao je Nate Elliott, analitičar iz Forrester Researcha. 

Također pokazuje se rast i prihoda sa 2.91 milijarde američkih dolara na 4.04 milijardi te, kao i u slučaju Twittera, rast od prihoda od oglašavanja za 43 posto i zaradu od 3.83 milijarde. Iako oba dvije kompanije imaju svoj pad, Facebook u općenitom profitu a Twitter u padu rasta korisnika, one i dalje ostaju stabilne zahvaljujući ostalim prihodima kao što je oglašavanje.

na vrh članka