Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatski Telekom postaje većinski vlasnik Crnogorskog Telekoma za 123,5 milijuna eura Istaknuto

Hrvatski Telekom postaje većinski vlasnik Crnogorskog Telekoma za 123,5 milijuna eura

Hrvatski Telekom (HT) potpisao je s Magyar Telekomom ugovor o kupnji dionica kojim će HT steći 76,53 posto udjela u društvu Crnogorski Telekom (CT). Kupovna cijena iznosi 123,5 milijuna € (oko 936 milijuna kn), a zaključenje transakcije očekuje se do kraja siječnja 2017. godine.

Ova vijest stiže uskoro nakon vijesti da je CT u suradnji s Ericssonom Nikolom Teslom implementirao i pustio u rad novu 3CA (LTE Advanced) 4G tehnologiju, koja omogućava puno iskorištavanje novoformiranog crnogorskog spektra, koji je crnogorski operator osvojio u srpnju 2016. godine i time ostvario trenutačno najveće brzine prijenosa podataka u crnogorskim mobilnim mrežama.

Crnogorski Telekom inače je najveća telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga. U prvih devet mjeseci 2016. godine, Crnogorski Telekom je ostvario prihode u iznosu od 69,4 milijuna €. Operativna dobit prije kamata, poreza i amortizacije, isključujući posebne utjecaje, iznosila je 24 milijuna €.

Krajem trećeg kvartala 2016. godine Crnogorski Telekom opsluživao je 368,6 tisuća mobilnih korisnika, što čini 32 posto korisničke baze u mobilnoj telefoniji Crne Gore. U postpaid mobilnom segmentu CT ima 179 tisuća korisnika, što čini 40 posto postpaid korisničke baze. Sa 140,3 tisuće korisnika u fiksnoj telefoniji, Crnogorski Telekom je ostvario čak 93,6 posto udjela na tržištu fiksne telefonije u toj zemlji.

U istom periodu Crnogorski Telekom je imao 73,1 tisuću korisnika širokopojasnog interneta, te 60,1 tisuću IPTV korisnika. Optička mreža CT-a je dostupna u preko 53 tisuće domaćinstava, što predstavlja 27 posto ukupnog broja domaćinstava u Crnoj Gori.

Ova transakcija dio je HT-ove strategije rasta putem širenja na regionalna tržišta, javljaju iz HT-a. Predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković izjavio je: „Kupnjom Crnogorskog Telekoma očekujemo značajne sinergijske učinke između Hrvatskog Telekoma i Crnogorskog Telekoma ponajprije kroz razmjenu znanja i tehnologija, optimizacije poslovnih procesa i zajedničkog tržišnog nastupa. Uvjeren sam da će snaga i iskustvo Hrvatskog Telekoma značajno doprinijeti daljnjem razvoju i još uspješnijem poslovanju Crnogorskog Telekoma. U prilog tome govori i činjenica da je Hrvatski Telekom u posljednje tri godine, unatoč nepovoljnom tržišnom okruženju i procesima transformacije preokrenuo negativne trendove i stabilizirao sve ključne financijske pokazatelje u svom poslovanju.“

Pošto se radi o transakciji unutar šire grupe Deutche Telekom, za transakciju nije potrebna dozvola agencije za tržišno natjecanje.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next