Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pod pritiskom vozača Uber otvorio fond za pomoć svojim vozačima u Francuskoj Istaknuto

Pod pritiskom vozača Uber otvorio fond za pomoć svojim vozačima u Francuskoj

Francuski vozači Ubera i njemu sličnih platformi okupljaju se tijekom prosinca u štrajku kojim od Ubera i ostalih traže veće isplate i bolje uvjete rada. Pod ovim pritiskom Uber se zasad obvezao izdvojiti 2 milijuna eura za pomoć svojim francuskim vozačima u poteškoćama. Pregovori bi se trebali nastaviti do i u sljedećoj godini.

U dosadašnjim pregovorima sudjelovali su sindikati, Uber, lokalna konkurencija LeCab i savjetnici francuskog ministra prometa Alaina Vidaliesa, koji je najavio nastavak pregovora koji bi mogli potrajati i do kraja siječnja.

Uber je odbio povlačenje svoje nedavne odluke o povećanju postotka koji uzima od vozačkih prihoda, unatoč ministrovim zahtjevu za takvom privremenom mjerom, rekao je Vidalies. Tvrtka je u prosincu podigla cijene u Francuskoj za 15%, a svoj udio od vozačkog prihoda podigla je sa prijašnjih 20% na 25% od svake vožnje, uz opravdanje da bi ta mjera trebala navodno pomoći vozačima da se nose s povećanjem troškova zadnjih mjeseci.

Osim država i zakona s jedne strane, Uber s druge strane sve češće pritišću i njihovi vozači, koji se po svijetu pomalo počinju organizirati tražeći veća prava i bolju uključenost u procesima odlučivanja o svom radu i dobiti. Osim francuskog slučaja, o mogućnosti sindikalnog organiziranja Uberovih vozača govori se i u SAD-u, gdje je prošli mjesec u New Yorku zasad osnovano Udruženje nezavisnih vozača (Independent Drivers Guild), koje bi trebalo omogućiti veću uključenost njujorških vozača u Uberovim procesima odlučivanja, mada to još uvijek nije pravi sindikat pošto je u SAD-u nezavisnim honorarcima zakonom zabranjeno kolektivno pregovaranje i sindikalno udruživanje.

Grad Seattle je u prosincu već dobio po nosu od Američke gospodarske komore zato što je odlučio na svome području suspendirati takvu zabranu i dozvoliti vozačima Ubera i njemu sličnih servisa da formiraju sindikate.

Čini se da su se francuski vozači Ubera već počeli organizirati oko postojećih vozačkih sindikata u zemlji i samo je pitanje vremena kad će se ovaj trend početi širiti i drugdje po svijetu. Vrlo je izgledno da Uber neće više moći odlučivati mimo svojih vozača, osim ako se zaista ne požure s razvojem i implementacijom svojih samovozećih automobila, naravno. Međutim, i tada bi mogli opet imati posla s inženjerima i tehničarima…

Izvor: Bloomberg

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next