Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google planira penalizirati mobilne web stranice s prenametljivim popupovima Istaknuto

Google planira penalizirati mobilne web stranice s prenametljivim popupovima

U želji da korisnicima omoguće ugodnije iskustvo mobilnog pretraživanja weba, Google namjerava uvesti novi signal koji će web stranice s prenametljivim popup reklamama spuštati niže u rezultatima pretraživanja.

U Googleu su primijetili da korisnike frustrira kada ih na stranicama ne dočeka sadržaj koji su prema tražilici očekivali. Očekivani je sadržaj najčešće ispravno indeksiran i dostupan na stranici, ali je pokriven popup reklamom koja prekriva veći dio zaslona, ako ne i cijeli. Takve stranice pružaju korisnicima slabije iskustvo od onih koje nemaju takvih reklama, pogotovo na mobilnim uređajima, koji često imaju i sitne ekrane.

Stoga će od 10. siječnja 2017. Google u svojoj tražilici početi primjenjivati novi algoritam koji će u rezultatima pretraživanja rangirati niže one stranice koje nakon dodira linka u mobilnoj tražilici očekivani sadržaj pokrivaju popupovima.

Novi signal neće penalizirati popupove koji se pojavljuju zbog neke zakonske odredbe, kao što je upozorenje na korištenje cookiea ili provjera starosti posjetitelja. Neće se sankcionirati niti popupovi koji zauzimaju razuman udio ekrana i može ih se lako isključiti.

Ovaj novi signal samo je jedan među stotinama drugih koji utječu na rangiranje rezultata, tako da je i dalje moguće da će neke stranice s prenametljivim popup reklamama i dalje biti visoko rangirane. Jednostavno će im to biti donekle otežano pa će se i taj faktor morati razmatrati kod razvijanja SEO strategija.

Ovim potezom Google aktivno potiče na razumniju i manje invazivnu uporabu oglašavanja, u korist ugodnijeg korisničkog iskustva, što u konačnici utječe i na bolji ugled samih posjećenih stranica, kao i njihovih oglašivača.

Za detaljnije informacije posjetite Google blog.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next