Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Bugarska zakonski određuje da državni softver mora biti otvorenog koda Istaknuto

Bugarska zakonski određuje da državni softver mora biti otvorenog koda

Bugarski je parlament odobrio amandman na njihov Zakon o elektronskoj upravi prema kojem sav softver napisan za potrebe vlade i njenih institucija mora biti otvorenog koda i razvijan u javnom repozitoriju. Time prilagođen softver koji vlasti nabavljaju postaje opće dostupan.

Prema tako izmijenjenom zakonu, "Kada ugovori s državnim i administrativnim tijelima uključuju razvoj računalnih programa, ti programi moraju zadovoljavati kriterije softvera otvorenog koda; sva autorska prava, izvorni kod, dizajn sučelja i baze podataka koje su dio narudžbe moraju u potpunosti zadovoljiti to načelo, bez ograničenja na korištenje, izmijene i distribuciju".

Prema objavi na blogu Božidara Božanova, savjetnika zamjenika bugarskog premijera, cilj ovoga poteza je bolja sigurnost državnih web stranica i drugog softvera koji inače ostaje ranjiv nakon što ugovor s jednom tvrtkom istekne. Osnovana je u tu svrhu i nova državna agencija koja će biti zadužena za provedbu ovoga zakona i uspostavljanje javnog repozitorija za razvoj državnog softvera. Bit će objavljen i javni registar za praćenje svih projekata, od osnutka preko tehničkih specifikacija i dostave do naknadne kontrole.

Ovo ne znači da će cijela Bugarska sada preći na GNU/Linux i LibreOffice niti da će država tražiti od Microsofta ili Oraclea da objave kod svojih proizvoda. Postojeći ugovori u tijeku neće biti prekidani, a ova se odredba odnosi samo na softver koji se razvija ili prilagođava za potrebe državnih institucija, objašnjava Božanov, koji usput savjetuje i općenito korištenje softvera otvorenog koda u javnim i državnim institucijama, jer "ipak to plaćaju porezni obveznici, koji bi trebali imati pristup tome i imati koristi od toga."

Radi se svakako o rješenju kojim se povećava transparentnost i sigurnost državnih i javnih aplikacija pa se pridružujemo Božanovoj nadi da će i druge zemlje slijediti ovaj primjer.

Izvor: Zdnet

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next