Biz Tech web portal powered by vidi logo2

VsiTe i FOI predstavljaju rezultate istraživanja o uspješnoj implementaciji ERP-a Istaknuto

VsiTe i FOI  predstavljaju rezultate istraživanja o uspješnoj implementaciji ERP-a

VsiTe i FOI proveli su istraživanje u vezi implementacije ERP rješenja u 120 hrvatskih tvrtki. U četvrtak 14.4.2016. s početkom u 10 sati Visoka škola za informacijske tehnologije (VsiTe) iz Zagreba u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike (FOI), Sveučilišta u Zagrebu, iz Varaždina, organiziraju predstavljanje rezultata istraživanja pod nazivom Kritični čimbenici uspješnosti implementacije ERP-a.

VsiTe navodi kako usprkos globalnoj krizi u svijetu i posebno teškoj refleksiji na Hrvatsku, tržište ERP-a i dalje predstavlja značajnu financijsku vrijednost. Također kažu da projekcija za 2017. godinu govori o vrijednosti od oko 55 milijardi dolara u svijetu i oko 50 milijuna dolara u Hrvatskoj.

Istraživanje je napravljeno na dva načina, vođeno prema 32 kritična čimbenika uspješnosti implementacije. Prvi pristup se odnosi na cijeli proces implementacije, a drugi odvojeno za svaku od 6 faza životnog ciklusa implementacije ERP rješenja.

U istraživanju su sudjelovale tri grupe ispitanika: direktori tvrtki, voditelji projekta te napredni korisnici. Upitnici su poslani u 120 hrvatskih tvrtki. Odziv ispitanika je bio u rasponu od 50% kod direktora tvrtki, 60% kod naprednih korisnika i 67% voditelja projekta.

Drugi dio istraživanja se odnosio na percepciju istih grupa ispitanika globalno s aspekta implementacije i po 6 faza životnog ciklusa procesa implementacije ERP-a.

erp logo

Dekan VsiTea dr.sc. Milorad Nikitović otkrio nam je samo jedan od zanimljivih rezultata istraživanja koji će biti predstavljeni, a to je podatak da je kod svih kategorija najslabije ocijenjena uporaba vanjskih konzultanata.

Na naše pitanje o najvažnijoj stvari o kojoj treba voditi računa kako bi implementacija ERP rješenja bila uspješna, gospodin Nikitović je izjavio kako je ona vrlo složeni višeslojni, dugotrajni i skupi proces.

"Da bi uspjela potrebno je uskladiti niz čimbenika koji na proces utječu s posebnim osvrtom na kritičnu komponentu. Ono što je još interesantno iz istraživanja je da bi proces implementacije trebalo voditi prema fazama implementacije, jer ocjenjivanje prema njima i globalno na razini cjelokupnog procesa, kao takvog, ne daje iste rezultate", dodaje dr. Nikitović.

O detaljnim rezultatima istraživanja će osim dr. Nikitovića govoriti prof.dr.sc. Vjeran Strahonja (FOI) i prof.dr.sc. Katarina Ćurko (EFZG).

Dodatne informacije i prijave za predstavljanje potražite na ovoj poveznici.

Izvor: Vidi.hr

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next