Biz Tech web portal powered by vidi logo2

ISTRAŽIVANJE: IT tvrtke sve se teže nose s problemom nedostatka kvalitetnih IT stručnjaka na tržištu rada Istaknuto

ISTRAŽIVANJE: IT tvrtke sve se teže nose s problemom nedostatka kvalitetnih IT stručnjaka na tržištu rada

Gotovo 83% hrvatskih IT tvrtki u posljednje se vrijeme susrelo s nedostatkom kvalitetnih stručnjaka specijaliziranih za određeno područje IT-a.

U istraživanju ITBIU (Information Technology Business Unit, analitičko-istraživačkog jedinice poslovnog IT portala ITBizCrunch.com) rađenog za potrebe konzorcija hrvatskih informatičkih tvrtki, u kojem su sudjelovali poslodavci koji su zadnjih mjesec do godinu dana bili u potrazi za novim zaposlenicima, čak 83% njih je izjavilo da se u jednom trenutku susrelo s nedostatkom kvalitetnih stručnjaka specijaliziranih za određeno područje IT-a.

Iako u Hrvatskoj postoji sve veći broj visokih javnih i privatnih učilišta koji su specijalizirani za edukaciju informatičkih stručnjaka ili imaju smjerove za proizvodnju takvih kadrova, globalna ponuda poslova i otvoreno europsko tržište rada učinile su svoje.

Gotovo 66% ispitanih tvrtki traži nove zaposlenike u IT sektoru jednom ili više puta godišnje, 16,3% ih traži svaki mjesec, 15,7% ih traži jednom u nekoliko godina ili ih uopće ne traže.

Među tvrtkama koje traže zaposlenike čak 83% njih nailazi na značajne poteškoće pri pronalasku adekvatnih IT zaposlenika.
Kada traže nove zaposlenike 68% IT poslodavaca navelo je zagrebački FER kao prvi fakultet između svih ostalih tehničkih fakulteta na kojima traže zaposlenika iako po njihovim izjavama sve češće šire bazu i na druga javna i privatna tehnička visoka učilišta.

Tvrtke tvrde da im struka nije presudna već znanje pa provode sustavno testiranje kandidata kako bi utvrdili njihovu stručnost sve manje koristeći vanjske HR agencije jer tvrde da takve agencije nemaju dovoljno znanja za takvu selekciju specifičnih znanja.

Na pitanje koji su im fakulteti presudni prilikom pronalaska novih IT zaposlenika, većini prvo na pamet pada zagrebački FER, a zatim ostali javni tehnički fakulteti (FOI, TVZ, PMF) te privatni (Algebra, Vsite).

· Preko 80% (82,8%) poslodavaca smatraju da je problem pronalaska adekvatnih IT stručnjaka moguća prepreka za poslovanje njihove tvrtke u bliskoj budućnosti no 17,2% smatra da je to mala prepreka ili da uopće ne predstavlja problem.

Zaključak:
Rezultati poslovanja IT tvrtki u svijetu pa i u Hrvatskoj kao i kompleksnost poslova i primjene novih tehnologija kojima se one bave u stalnom su porastu. Posao u IT struci danas je jedan od bolje plaćenih poslova u Hrvatskoj, no bez obzira na široku ponudu i potražnju, pronalazak adekvatnog kadra poslodavcima predstavlja značajnu poteškoću u poslovanju jer je takvim obrazovanim stručnjacima ponuđeno tržište rada i van Hrvatske. Postoje naznake da bi nedostatak kvalitetnih kadrova mogao dovesti u pitanje pravovremene isporuke ICT proizvoda čime bi Hrvatske tvrtke počele gubiti svoju kompetitivnost na svjetskom ali i regionalnom tržištu.
U idućim istraživanjima ovog tipa posvetiti će se pažnja upotrebi tehnologija u samim IT tvrtkama te razini izazova s kojima se susreću novozaposleni IT stručnjaci s malo ili bez imalo radnog iskustva. Također će se provesti istraživanje o načinima traženja IT kadrova na tržištu rada.

Napomena:
Istraživanje je provedeno na manjim IT firmama u hrvatskoj, koje zapošljavaju od 3-20 zaposlenika te je dio, ljubaznošću naručitelja cjelokupnog istraživanja provedenog za konzorcij hrvatskih IT tvrtki, dat na uvid javnosti.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next