Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Konzumklik: 30 milijuna kuna vrijedna online trgovina na svim dijalektima hrvatskog jezika Istaknuto

Pregled Konzumklik skladišta na zagrebačkim Vrbanima, autor: Igor Nobilo Pregled Konzumklik skladišta na zagrebačkim Vrbanima, autor: Igor Nobilo

U ponedjeljak, 30. studenog, javnosti je službeno predstavljen projekt Konzumklik.hr, koji je u rad pušten tek nekoliko dana ranije – 26. studenog. Konzumklik je smješten u potpuno preuređenom prostoru nekadašnjeg Getroa na zagrebačkim Vrbanima. Na oko 5000 m2 se proteže skladište s poslovnim prostorom rezervirano isključivo za online trgovanje, koji nema nikakve veze s fizičkim Konzumovim trgovinama te skladištima. Kako je okupljenima objasnio direktor Uprave Darko Knez, 30 milijuna kuna vrijedno skladište se sastoji od šest zona, od kojih su četiri „pametne“, a zasad sprema oko 8000 proizvoda koji pokrivaju preko 90% potreba hrvatskog tržišta. Inače imaju spremne kapacitete za do 15.000 proizvoda, ovisno o željama kupaca i potrebama tržišta u budućnosti. 

Jedno od prvih pitanja koje se postavlja kod centara ovakvih kapaciteta je pakiranje i skladištenje namirnica, te kako kod prijevoza odvojiti, primjerice, svježe voće od izbjeljivača, ili duboko smrznuto meso od pekarskih proizvoda. U Konzumkliku su tome doskočili 'pametnim' kutijama, koje imaju široke mogućnosti slaganja proizvoda, prema temperaturi i namjeni, a zaposlenici prilikom pakiranja željenih artikala strogo odvajaju prehrambene artikle od neprehrambenih. Skladišni centar je podijeljen po temperaturama: od ugodnih 15 pa sve do 8 stupnjeva gdje su spremljeni artikli duboko smrznuti na -28 stupnjeva Celzijevih.Konzum klik

Knez je naglasio da Konzumklik predstavlja novu generaciju online trgovanja: specijalizirane centre (kao što je njihov), koji su posvećeni isključivo online trgovanju, a najviše se vode za željama kupaca. Cijelo je skladište izrađeno po tzv. kaizen principu menadžmenta, koji podrazumijeva kontinuirano unaprjeđenje u poslovnim procesima.

Obzirom da se u slučaju Konzuma radi većinom o prehrambenim proizvodima, nužna je kontrola roka trajanja artikala, gdje sustav automatski upozorava zaposlenike na artikle čiji se rok trajanja približava svom kraju.

Iako se narudžbe trenutno pune ručno, Knez je rekao da je poluautomatski i automatski sustav punjenja artiklima već gotov, te da su ga spremni implementirati kad se ukaže potreba. To znači da bi kroz nekoliko mjeseci ili godina u blizini centra Zagreba mogli imati prvo robotizirano skladište u Europi (slično Amazonovom), ali s prehrambenim artiklima.
Konzumklik je i prvi online shop u svijetu koji kupcu prilikom zaključenja narudžbe dostavlja ime, prezime i fotografiju dostavljača, te registarski broj dostavnog vozila.

Sudeći po izjavama vodećih na projektu, nećemo se morati bojati hoće li nam na kućni prag stići primjerice napolitanke umjesto vanili kiflica: sustav upravlja s točnošću narudžbi, te ne daje zaposlenicima u skladištu da nastave puniti narudžbu ukoliko neki artikl nije točno onaj kojeg je određeni kupac odabrao.

Što se tiče konkretnih brojki, vrijednost online tržišta u Hrvatskoj je oko 280 milijuna eura, oko 28% Hrvata je barem jednom kupilo nešto online, dok ih je 3% 'heavy usera' virtualnog šopinga. Online udio u ukupnoj maloprodaji u Hrvatskoj je 4%, dok 41% online prometa na Konzumkliku ostvari dobna skupina između 30 i 39 godina.

Iz Agrokora su se pohvalili jednostavnim korisničkim sučeljem, fotografijama visoke rezolucije s kojih se se lako može iščitati deklaracija, te multimedijalnim sadržajem o pripremi ili namjeni određenog artikla. Uz potpuno redizajnirani web, Android platforma je online od 28. studenog, dok je iOS inačica krenula 1. prosinca. Prilikom unosa imena artikala, mislilo se i na hrvatske dijalekte, pa su lingvisti radili na mogućim riječima i frazama proizvoda koje bi kupci mogli unijeti. Na taj će način Konzumklik sučelje prepoznati unesete li riječ 'rajčica', ali i 'pomidor' ili 'paradajz': „Konzumklik je jedini online shop koji govori hrvatski jezik i sve dijalekte“, rekao je Knez.Konzum klik 2

Za one kojima je ovakva mogućnost šopinga zanimljiva, ali ipak ne žele davati svoj broj kartice bilo kakvom internetskom servisu, omogućeno je plaćanje gotovinom ili karticama prilikom dostave na vrata, pri čemu je Konzumklik jedini online servis u Hrvatskoj koji pruža takav oblik plaćanja. Ipak, minimalna narudžba za dostavu mora biti 200 kuna, dok je dostava besplatna tek iznad 500 kuna ukupne vrijednosti odabranih proizvoda.

Konzumklik planira daljnje širenje na Rijeku, Osijek i Split, te regionalno u Beograd i Ljubljanu: „Imamo gotov i razvijen sustav, pa ćemo uskoro moći ići samo 'plug and play'“ otkrio je Knez. Neprehrambeni artikli iz Agrokorovog koncerna bi u online prodaju trebali krenuti u siječnju 2016. godine, kada će biti omogućen i drive-in preko skladišta na Vrbanima: kupac će, primjerice, prilikom pauze na poslu moći naručiti željene artikle, platiti ih, za 2 sata će doći u Konzumklik na Vrbane, registrirati se karticom, a paket s odabranim artiklima će ga čekati spreman za utovar u automobil.

Inače, Konzumklik je prvi dio Agrokorovog projekta A007, čiji drugi dio će biti predstavljen za nekoliko tjedana u bivšem Mercatoru u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next