Logo
Ispiši ovu stranicu

Župan Kožić posjetio vodeći domaći podatkovni centar Istaknuto

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik Uprave Datacrossa Krešo Troha i uzvanici među serverima Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i predsjednik Uprave Datacrossa Krešo Troha i uzvanici među serverima

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić posjetio je podatkovni centar Datacross u Jastrebarskom. Multifunkcionalan podatkovni centar visoke tehnologije županu i drugim predstavnicima Zagrebačke županije prezentirao je predsjednik Uprave Datacrossa Krešo Troha, koji ih je upoznao s potencijalima razvoja IT-a i uslugama centra. Uz župana Kožića Datacross su posjetili i njegov zamjenik Rudolf Vujević sa suradnicima te gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

 

Podatkovni centar Datacross je izgrađen krajem 2012. u Jastrebarskom. Njegova ukupna bruto površina iznosi 5500 četvornih metara. Namijenjen je širokom segmentu tržišta, velikim, srednjim i malim poduzećima, financijskom sektoru , državnim institucijama, IT tvrtkama, cloud i telekomima. Objekt je zaštićen strogim sigurnosnim režimom i podijeljen je na četiri zone sigurnosti, s tim da se u četvrtu zonu ulazi isključivo biometrijskom autentifikacijom.

Datcross sigurnost zona II okomit

Sam datacentar, tj. serveri na kojima su podaci pohranjeni, nalazi se u odvojenoj „školjci“ unutar zgrade – svojevrsna zgrada unutar zgrade. Kotlovnice za hlađenje i napajanje servera također su odvojene i autonomne od ostalih kotlovnica u zgradi.

datacross hlađenjeSustav za hlađenje servera

Datacross iz godine u godinu bilježi porast broja zaposlenih, a u planu je i daljnje širenje poslovanja i baze klijenata u IT i financijskim industrijama i u ostalim sektorima koji otkrivaju važnost sigurnosti podataka. Doprinosi se time informatizaciji i digitalizaciji kao ključnim faktorima gospodarskog napretka Zagrebačke županije i Republike Hrvatske.

datacross kontrolna sobaKontrolna soba za praćenje svih uvjeta i sigurnosti servera

„Uspješno poslovanje Podatkovnog centra Datacross u Jastrebarskom dokazuje da Hrvatska ima sve predispozicije da bude perjanica u razvoju ICT sektora na ovim prostorima. I sama Zagrebačka županija se trenutno nalazi na prekretnici što se tiče informatizacije vlastitog sustava i poslovanja, s ciljem omogućavanja još efikasnijih servisa građanima.“, izjavio je župan Kožić dodavši da mu je posebno drago što se takav podatkovni centar nalazi upravo u Zagrebačkoj županiji i da se nada da će ova županija i ubuduće biti interesantna za gradnju takvih objekata pa je pozvao investitore da se informiraju o mogućnostima putem županijskih informacijskih kanala, koji su im u svakom trenutku dostupni.

IT sektor je ključan za razvoj hrvatskog gospodarstva, a dobri poslovni rezultati Datacrossa, koji navodno surađuje s preko 70 klijenata, dokazuju da je sigurnost podataka prepoznata kao važna komponenta poslovanja te da interes za takvim uslugama u zemlji raste.

datacross župan i ostaliKrešo Troha, Stjepan Kožić i Zvonimir Novosel

„Datacross je u prošloj godini ostvario prihod od preko 12 milijuna kuna, što predstavlja porast od čak 86,8%. To je svakako pokazatelj isplativosti primjene ICT rješenja za poslovne subjekte, a svjetski trend je, naravno, fokusiran na što veći stupanj povezivanja uređaja kako bi se olakšala svakodnevica svih građana. Mi te smjernice pomno pratimo i sukladno tome širimo opseg svojih usluga. Zagrebačka županija će kroz pet godina sigurno uz našu malu pomoć postati pametna županija i dodatno povisiti kvalitetu stanovanja i poslovanja na ovom području.“, rekao je Troha.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.