Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Čak 23 posto hrvatskih kućanstava bez pristupa internetu Istaknuto

Čak 23 posto hrvatskih kućanstava bez pristupa internetu

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je rezultate istraživanja o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija u hrvatskim poduzećima, kućanstvima i kod pojedinaca u 2016. godini. Dok poduzeća bilježe relativno visok stupanj integracije IKT-a u poslovanju, domaćinstva i pojedinci uglavnom stagniraju u odnosu na prošlu godinu i čak 23% anketiranih kućanstava isključeno je sa interneta.

Što se poduzeća tiče, 92% ih upotrebljava računala i 91% poduzeća ima pristup internetu, ali tek 69% poduzeća ima svoju internetsku stranicu. Situacija je bitno slabija kada se radi o internetskoj prodaji, koja zauzima samo 14% ukupne prodaje roba i usluga. Među poduzećima nije značajno raširena niti uporaba društvenih mreža na internetu, njima se koristi 42% anketiranih poduzeća. Računalnim oblakom (cloudom) se koristi 23% poduzeća.

Internet i ostale mrežne tehnologije omogućuju povezivanje poslovnih jedinica unutar poduzeća i integraciju poslovnih procesa koji pridonose učinkovitijem poslovanju. Način i brzina prijenosa podataka omogućuju kvalitetnije poslovanje. Dostupnost i afirmacija mobilnih uređaja prouzročila je promjenu trenda pristupa internetu. Širokopojasni fiksni pristup (DSL, kabelski internet, zakupljeni vod) upotrebljava 86% poduzeća (pad od 1%), dok mobilni pristup internetu upotrebljava 80% poduzeća (na prošlogodišnjoj razini).

Opremljenost kućanstava IKT-om te širokopojasni pristup internetu, međutim, na prošlogodišnjoj su razini – 76% kućanstava posjeduje osobno računalo (za razliku od prošlogodišnjih 77%), a pristup internetu ima 77% kućanstava, isto kao i 2015. godine. Unutar toga, gotovo sva kućanstva koriste se fiksnim širokopojasnim pristupom internetu, a broj kućanstava koja pristupaju internetu putem širokopojasnih mobilnih mreža porastao je s 47% na 50%, uglavnom zahvaljujući sve većoj dostupnosti mobilnih uređaja poput tableta, mobilnih telefona i USB modema koji se koriste 3G/4G tehnologijom.

Od ukupnog broja anketiranih kućanstava, skoro četvrtina (njih 23%) nema internetski priključak. Rezultati istraživanja pokazali su da je najčešći razlozi tome nedostatak osjećaja potrebe za korištenjem interneta i nedostatno znanje za služenje internetom. Znatan broj ispitanika istaknuo je također da su previsoke cijene usluga i potrebne opreme jedan od bitnijih razloga zbog kojih kućanstvo nema internetski priključak.

Najmlađa populacija još uvijek prednjači u uporabi računala, a broj korisnika opada proporcionalno njihovoj dobi. Sličan trend primijećen je i u strukturi prema radnom statusu u kojoj učenici i studenti kao najmlađa skupina najčešće upotrebljavaju računala.

Unatoč određenoj stagnaciji po kućanstvima, primijećen je porast individualnih korisnika interneta u svim dobnim skupinama, osim kod korisnika u dobnoj grupi iznad 65 godina. Porastao je i broj korisnika interneta u svim kategorijama po radnom statusu.

U usporedbi s 2015. godinom nije se bitno promijenila ni namjena uporabe interneta kod pojedinaca. Pojedinci se najčešće koriste internetom za prikupljanje informacija o proizvodima i uslugama (91%), prikupljanje informacija o zdravlju (73%), korištenje elektroničke pošte (79%), čitanje dnevnih novosti i časopisa (91%), gledanje video sadržaja na internetskim stranicama za razmjenu, poput Youtubea (80%) te sudjelovanje na društvenim mrežama (69%).

Može se primijetiti i skroman porast popularnosti internetskih trgovina među pojedincima. Robu i usluge kupovalo je putem interneta 33% pojedinaca, što je porast od 2% u odnosu na prethodnu godinu. Navike kupaca vrlo su slične onima od prethodne godine; i dalje prednjači kupnja kućnih potrepština, odjeće i sportske opreme, ulaznica za priredbe, elektroničke opreme te kupnja dijelova za računala. Možemo pretpostaviti da bi broj internetskih kupaca rastao i brže kad bi više domaćih poduzeća podržalo ovaj trend većom prisutnošću na internetu i svojim internetskim trgovinama.

Za dodatne detalj o istraživanju pogledajte izvještaj DZS za poduzeća i za kućanstva i pojedince.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next