Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Touchpoint konferencija je naglasila da kupci ne žele obećanja, već funkcionalna rješenja Istaknuto

Touchpoint konferencija je naglasila da kupci ne žele obećanja, već funkcionalna rješenja

Ekskluzivni Sigfox operater za Hrvatsku, IoT Net Adria, na prvoj Sigfox konferenciji u Hrvatskoj pod nazivom Touchpoint okupio je više od 300 sudionika. Ovogodišnji susret tehnoloških stručnjaka, developera hardvera i softvera, stručnjaka iz poslovnog sektora i znanstvenika održao se nakon uspješno odrađene prve faze, odnosno dovršetka izgradnje nacionalne IoT mreže dok druga faza, implementacija rješenja na hrvatskom tržištu, uskoro kreće.


Konferenciju je otvorio izvršni direktor IoT Net Adrije, Ranko Režek koji se osvrnuo na dosad odrađeno, od postavljanja mreže pa do prvih gotovih rješenja te je sudionike upoznao s budućih planovima, a to je implementacija istih te razvoj partnerske mreže. Režek je ujedno izrazio želju da Touchpoint u narednim godinama postane tradicionalno druženje IoT stručnjaka.


Važnost ove konferencije prepoznali su i u Sigfoxu čija je potpredsjednica za Europu, Emma Park, istaknula značaj ovog događanja i najavila kako mrežom nakon Hrvatske planiraju povezati i preostale države Europe: „Drago mi je što sam danas ovdje i da mogu prisustvovati na ovoj značajnoj konferenciji za IoT Net Adriju. Povezanost u Hrvatskoj je jako dobra i već vidimo pomake. Mreža je postavljena, pripremljene su studije slučajeva velikih kompanija poput Michellina i Totala, ekosustav je ovdje, neka rješenja su razvijena, druga su u procesu, a mreža partnera se povećava što samo dokazuje kako su nas kupci prepoznali i sada im samo trebamo pokazati kako u poslovanju mogu iskoristiti te tehnologije. Kupci ne kupuju marketinške priče i obećanja. Trebaju opipati uređaje i vidjeti na koji način funkcioniraju. To su upravo mogli doživjeti u sklopu ove konferencije. Sigfox je globalni brand što znači da ti uređaju mogu funkcionirati bio gdje u svijetu te su za našu mrežu ozbiljno zainteresirane Rusija, Grčka, Gruzija, Kazahstan i Uzbekistan te ostale države srednje Azije.“

Emma Park Sigfox

Uz ključne govornike, brojne domaće i međunarodne tvrtke održale su zanimljiva izlaganja i prezentacije primjera iz prakse. Sudionici konferencije imali su prilike iz prve ruke čuti o nadolazećim tehnologijama i projektima a jedan takav koncept bio je i SmartBuilding kojeg je pokrenula tvrtka Connected Finland. Radi se o tvrtki koja se, u suradnji sa Sigfoxom, upustila u zahtjevan posao povećanja energetske učinkovitosti postojećih, već izgrađenih objekata. Njihov se pristup zasniva na energetski učinkovitoj IoT mreži, softverskoj platformi te senzorima koji mjere temperaturu, CO2 i tlak zraka. U suradnji s tvrtkom LeanHeatom implementirali su senzore u 100.000 kućanstva diljem Finske i Estonije s ciljem optimiziranja sustava grijanja pojedinih objekata kako bi se uštedilo na energiji i smanjili negativni učinci na okoliš i zdravlje ljudi na tom području izrazito hladne klime.
Matija Puškar, suosnivač tvrtke Byte Lab Grupa predstavio je telemetrijski uređaj za daljinsko očitanje plinomjera koji je ujedno i prvi takav Sigfox uređaj razvijen u Hrvatskoj. Puškar je prikazao ovaj jedinstven uređaj koji se ugrađuje na postojeće plinomjere koji nemaju mogućnost daljinskog očitanja. Prezentacije su održali i predstavnici tvrtki kao što su Dell EMC, Microsoft, IBM i Schneider Electric.

IoT Challenge pobjednici


U sklopu konferencije je održano i svečano proglašenje pobjednika natječaja – IoT Challenge. Cilj ovog natječaja bio je potaknuti mlade ljude na stvaranje novih, kreativnih i korisnih rješenja. Pobjedu prvog IoT Challlenga odnijela je skupina studenata fakulteta Prometnih znanosti u Zagrebu predstavivši rješenje „Smart palletes“ koje uz primjenu IoT-a u logistici prati položaj, kretanje, temperaturu okoline u kojoj se paleta nalazi, stanje i opterećenje kao i točnost isporuke. Za svoj su trud i ideju studenti osvojili nagradu u iznosu od 20.000 kuna, ali i ostvarili mogućnost da svoje rješenje dodatno unaprijede i plasiraju ga na globalno tržište. Drugo mjesto i nagradu u iznosu 10.000 kuna osvojila je tvrtka Telemetris koja je predstavila ultrazvučni mjerač udaljenosti za prevenciju proboja zečjih nasipa i detekciju izljeva iz korita. Treće mjesto i nagradu u iznosu od 5.000 kuna osvojili su Davor Delišimunović i Kristijan Zimmer za rješenje CMSSI (Central Monitoring Station Secure Interface). Riječ je o jednostavnom i praktičnom uređaju za mjerenje sigurnosti objekata kao i analizu prethodnih događanja.


Konferenciju Touchpoint podržali su Ministarstvo gospodarstva, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Hrvatska gospodarska komora (HGK) te Francusko-hrvatska trgovinska i industrijska komora.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next