Menu

Financijsko izvješće Ericssona Nikola Tesla za 2018. Istaknuto

Financijsko izvješće Ericssona Nikola Tesla za 2018.

Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2018. godini ostvarila je prihode od prodaje u iznosu od 1.558,2 milijuna kuna što je 5,2% više u odnosu na prošlu godinu (1.481,6 milijuna kuna).

„Domaće tržište zabilježilo je značajan rast prihoda od prodaje kao rezultat ulaganja operatora u modernizaciju mobilnih mreža i projekte digitalne transformacije, dok izvozna tržišta bilježe niže prihode od prodaje zbog manjeg broja projekata modernizacije mreža te izazovnog ekonomskog i političkog okruženja na pojedinim tržištima“, kazala je predsjednica Ericssona Nikola Tesla Gordana Kovačević.

DSC00567 2

Bruto dobit bilježi porast od 7%, dok je operativna dobit veća za 56,3%. Neto dobit veća je 67,4% i iznosi 113,6 milijuna kuna. Ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem godine iznose 236,3 milijuna kuna.

Na domaćem tržištu prihodi od prodaje iznose 372,6 milijuna kuna (2017: 276,6 milijuna kuna) i veći su 34,7% u odnosu na prethodnu godinu.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) prihodi od prodaje niži su 17,7% u odnosu na prethodnu godinu te iznose 229,8 milijuna kuna, dok su u 2017. iznosili 279,2 milijuna kuna.

U protekloj godini u Ericssonu Nikola Tesla fokusirali su se na modernizaciju mobilnih mreža i pripremu za nadolazeću 5G tehnologiju. Podržali su hrvatske operatore Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska u predstavljanju funkcionalnosti 5G tehnologije. U neoperaterskom segmentu nastavili su sa suradnjom s tijelima državne uprave poput eZdravstva, zemljišnih knjiga, katastra te na implementaciji projekta nadzora državne granice.

Na području Jugoistočne Europe potpisano je nekoliko novih ugovora u područjima održavanja i modernizacije radijskog dijela mreže. Kovačević dodaje kako nastavljaju dobru suradnju s operatorima HT Mostar, Crnogorskim Telekomom i Ipkom. Također, otvoren je i novi ured u Mostaru kao podrška Sveučilišta u Mostaru.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država  izdvaja se projekt informatizacije zdravstvenog sustava u Kazahstanu za koji je isporučeno najnovije eHealth softversko rješenje u svrhu modernizacije zdravstva. Ericsson Nikola Tesla radi i na modernizaciji mobilnih mreža u Bjelorusiji, Armeniji i Moldovi.

Tijekom trećeg tromjesečja prošle godine pokrenut je novi ciklus strateškog planiranja za razdoblje od 2019. do 2023. godine. Fokus će biti na troškovnoj i operativnoj učinkovitosti, učinkovitosti kapitala te strateškom upravljanju rizicima.

Ključne značajke:

Prihodi od prodaje: 1.558,2 milijuna kuna

Bruto marža: 10,4 %

Operativna dobit: 118,3 milijuna kuna

Dobit prije oporezivanja: 120,6 milijuna kuna

Neto dobit: 113,6 milijuna kuna

Novčani tok od poslovnih aktivnosti: 75,2 milijuna kuna

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next