Logo
Ispiši ovu stranicu

Asseco SEE istražio digitalnu transformaciju u bankama jugoistočne Europe Istaknuto

Asseco SEE istražio digitalnu transformaciju u bankama jugoistočne Europe

Jedna od najvećih informatičkih kompanija u području razvoja i implementacije vlastitih programskih rješenja i servisa u regiji jugoistočne Europe uključujući i Tursku – Asseco SEE, objavila je rezultate istraživanja provedenog među bankarima iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Slovenije i Srbije o procesima digitalizacije u njihovim bankama.

Istraživanje se provodilo u periodu od rujna 2015. do travnja 2016. godine i obuhvatilo je aspekte digitalne transformacije u bankama kao što su strategija i izazovi, kanali, korisničko iskustvo, tehnologije i konkurenti.

Prema rezultatima istraživanja Asseco SEE donio neke ključne zaključke. Kao prvo, jasno je da su banke svjesne važnosti digitalne transformacije u kojoj se susreću s različitim izazovima među kojima je budžet najčešće ograničavajući faktor i to kod 50 posto banaka.

Nadalje, banke se sve se više okreću digitalnim kanalima, iako tradicionalni kanali i dalje igraju važnu ulogu u komunikaciji s klijentima. 94 posto banaka koristi lokalne poslovnice u komunikaciji s klijentima dok samo 54 posto banaka ima mobilna bankarstva optimizirana za pametne telefone i tablete.

Interesantan je podatak da krajnji cilj banaka jest jednako korisničko iskustvo kroz sve kanale, no čak 81 posto banaka još uvijek ne nudi mogućnost započinjanja aktivnosti kroz jedan, a završavanja kroz drugi kanal. S druge strane, da bi zadržale postojeće i privukle nove klijente banke ipak najviše ulažu u razvoj mobilnih plaćanja, sinkronizaciju kanala i usluge vezane za analitiku izdataka u stvarnom vremenu.

Konačno, svojim najvećim konkurentima u budućnosti banke smatraju kartične kuće (59 posto njih) telekome (51 posto) i društvene mreže (27 posto).

Detaljni rezultati istraživanja dostupni su na http://digitalbanking.asseco.com/ i mogu se preuzeti potpuno besplatno.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.