Biz Tech web portal powered by vidi logo2

ZABA omogućuje trgovanje dionicama na stranim burzama za domaće ulagače putem m-bankarstva

ZABA omogućuje trgovanje dionicama na stranim burzama za domaće ulagače putem m-bankarstva

Šest godina nakon uvođenja on-line trgovanja na domaćim burzama i godinu dana nakon mogućnosti on-line ulaganja na svjetskim burzama, Zagrebačka banka je predstavila i mobilnu inačicu te platforme, dostupnu putem usluge m-zaba. To je prva aplikacija koja putem m-bankarstva domaćim ulagačima omogućuje direktnu kupovinu i prodaju dionica na inozemnim burzama.

Kroz mobilnu uslugu ZB Trader Global, moći će se trgovati vrijednosnim papirima na inozemnim tržištima jednostavnije i brže, bilo kada i bilo gdje. Usluga je na hrvatskom jeziku, omogućava pristup velikom broju tržišta i financijskih instrumenata, a omogućuje i praćenje statusa naloga te mogućnost praćenja cijena u realnom vremenu.

Širenje usluge ZB Trader Global na mobilnu platformu logičan je slijed razvoja ove usluge, s obzirom na trend rasta broja korisnika mobilnog bankarstva u Hrvatskoj. "Uslugu m-zaba za građane aktivno koristi više od 153 tisuće korisnika koji mjesečno izvrše pola milijuna transakcija vrijednih pola milijarde kuna. Broj aktivnih korisnika m-zabe posljednjih godina snažno raste, a prema našim predviđanjima do 2018. će ih biti 300.000, što znači da će tu uslugu koristiti trećina klijenata Zabe“, poručila je Andreja Vidović, direktorica mobilnog i online bankarstva Zabe. Dodala je da je zabilježen i trend rasta financijskih transakcija putem m-zabe: "U periodu od 2011. do 2015. financijske su transakcije uvećane 13 puta, a do 2018. će broj financijskih transakcija doseći 12,7 milijuna“, istaknula je Vidović.

Jurica Jednačak, direktor brokerskih poslova Zabe, istaknuo je da je na kraju 2015. inozemna imovina klijenata na usluzi ZB Trader Global iznosila 3,5 milijuna eura, dok se do lipnja 2016. ta imovina popela na 7,4 milijuna eura. Iznos prosječnih prvih uplata također je povećan s 22 tisuće eura u 2015. na 53 tisuće eura u 2016., pri čemu se iznos prvih uplata kretao od 500 eura do nekoliko stotina tisuća eura. Trgovanjem na ZB Trader Globalu u 2016. je ostvaren promet od čak 71,8 milijuna eura, u usporedbi s 8,9 milijuna eura prometa u 2015., a najviše se trgovalo na NASDAQ-u te na njujorškoj burzi. Vjeruje se da će uvođenjem mobilne verzije usluge ZB Trader Global ove brojke dodatno rasti, pošto će usluga biti još dostupnija i jednostavnija.

To je tim korisnije u vremenu kada kretanja na dioničkim tržištima uvelike ovise o brojnim političkim faktorima. "Na svjetskim dioničkim tržištima vlada neizvjesnost zbog referenduma u Velikoj Britaniji o izlasku iz Europske unije, FED-ovih politika vezanih uz kamatne stope te američkih izbora. Zbog ovih faktora dionička tržišta će vjerojatno biti vrlo volatilna tijekom ljetnih mjeseci“, poručila je Ivana Blašković, direktorica korporativnih analiza Zabe.

"U Europi su defanzivni sektori orijentirani na osobnu i korporativnu potrošnju u protekle dvije godine ostvarili najbolje povrate. Nakon što je u Kini zabilježeno usporavanje, Amerika ponovno postaje glavna uzdanica globalnog rasta. Američke kompanije trenutno drže prvih 12 pozicija na globalnoj ljestvici najvećih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji predvođene Appleom, Alphabetom (Google) i Microsoftom. Najtrgovaniji dionički vrijednosni papir je EFT S&P 500, a američko tržište i američke dionice ujedno zauzimaju prvih devet pozicija najtrgovanijih dioničkih vrijednosnih papira u proteklih godinu dana“, zaključila je Blašković.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next