Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Na predstavljanju i utrci dronova na festivalu novih tehnologija Brave New World prisutan bio i Ćiro Blažević

Na predstavljanju i utrci dronova na festivalu novih tehnologija Brave New World prisutan bio i Ćiro Blažević

Djeca i mladi učili su upravljati dronovima, ali i uzgajati biljke u hidroponskim uvjetima, izrađivati automatizirane košnice, koristiti 3D printer, dizajnirati aplikacije za IoT uređaje i još mnogo zanimljivih aktivnosti. Adrenalinska utrka dronova, u kojoj su snage odmjerili profesionalci u ovom sve popularnijem futurističkom sportu, održana je u zagrebačkom HUB385, čime je završio prvi vikend festivala novih tehnologija Brave New World koji se do 12. lipnja održava u Zagrebu.

Velika hala pretvorena je u trkalište bespilotnih letjelica, a svi znatiželjnici mogli su na radionici naučiti upravljati dronom, ali se i okušati u praksi. Među njima našao se i hrvatski nogometni stručnjak Ćiro Blažević koji se oduševio mogućnostima ovih brzih letjelica i odvozio svoju prvu ali, ako je suditi po reakcijama, ne i posljednju vožnju.

IMG 8304

 IGP6406

Cijeloga dana održavao se i niz besplatnih radionica na kojima su polaznici učili kako uzgojiti biljke u automatiziranom hidroponskom okruženju bez klasičnih metoda vrtlarstva, ali i izraditi automatizirane košnice koje osiguravaju ugroženu populaciju pčela. Kako dizajnirati aplikaciju za IoT uređaj, napraviti robote uz pomoć lego kockica te izraditi i kontrolirati elektroničke uređaje moglo se također saznati od stručnjaka. Zainteresirani za 3D printer naučili su modelirati i programirati, a potom isprintali vlastiti model i ponijeli ga kući.

IMG 7790

Ovaj događaj kojem je cilj podići tehnološke kompetencije mladih i ohrabriti ih da izrađuju inovativna tehnološka rješenja, prvog je vikenda okupio više od 500 posjetitelja i sudionika na 28 radionica, a 18 izlagača predstavilo je svoje inovativne projekte i izloške.

 IGP5668

Drugi dio Brave New Worlda očekuje nas idućeg vikenda (10.-12. lipnja) kada se održava vatreni 48-satni hackathon. On će završiti odabirom najboljih Start upova koji ulaze u šestomjesečni projekt tijekom kojeg će, uz pomoć vodstvo renomiranih inozemnih i domaćih stručnjaka s bogatim iskustvom, raditi na razvoju svojih projekata u co-working prostoru HUB385, imati pristup tech laboratoriju i potrebnoj opremi, a projektne timove sponzorirat će tvrtke koje prepoznaju važnost tehnološke edukacije mladih u Hrvatskoj - Vipnet, HEP i RiT. Pobjednički tim očekuje investicija u iznosu od milijun kuna za lansiranje projekta na globalno tržište.

Besplatne prijave traju na http://cityos.io/signup.zagreb.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next