Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel Capital uložio oko pola milijarde dolara u nove IT tvrtke Istaknuto

Intel Capital summit 2015. Intel Capital summit 2015.

Intel Capital, odjel za globalna ulaganja, spajanja i akvizicije tvrtke Intel Corporation, na Intel Capitalovu globalnom samitu objavio je nova ulaganja u deset start-up tvrtki vrijedna više od 22 milijuna dolara. Od novih rješenja za bežično punjenje do naprednih novih načina modeliranja ljudskog tijela, tvrtke koje ulaze u Intel Capitalov portfelj uvode revolucionarne inovacije u niz tehnologija. "Nakon današnjih objava izgledno je da ćemo tijekom 2015. u start-up tvrtke uložiti više od 500 milijuna dolara", izjavio je Wendell Brooks, Intelov korporacijski potpredsjednik i budući predsjednik Intel Capitala. "Ostvarili smo i niz uspješnih povlačenja iz tvrtki u koje smo ulagali, pa možemo reći da Intel očekuje jedna od najuspješnijih godina u povijesti." 

Izjave su to s otvaranja godišnjeg Intel Capitalova globalnog samita u San Diegu. Globalni se samit ove godine održava šesnaesti put, a riječ je o najvećem događanju u poduzetničkoj industriji namijenjenom stvaranju poznanstava, razvoju poslovanja, učenju i razmjeni inspirativnih ideja, na kojem se tijekom dva dana okuplja više od tisuću osnivača, generalnih direktora, inovatora i poticatelja promjena.

"Intel Capital poseban je zbog načina na koji naša globalna mreža potiče inovaciju u čitavom tehnološkom spektru", izjavio je Arvind Sodhani, Intelov izvršni potpredsjednik i predsjednik na odlasku odjela Intel Capital.

Tijekom svog uvodnog govora Sodhani je Kevinu Reidu i Rodneyju Rogersu, suosnivačima Virtustreama, uručio prvu Intel Capitalovu nagradu za poduzetnika godine. Nagrada im je priznanje za start-up tvrtku koju su pokrenuli u garaži te nakon manje od šest godina prodali za 1,2 milijarde dolara.

Intel je uložio u tvrtke koje djeluju u sljedećim područjima:

Nove komunikacije
FreedomPop (Los Angeles, Kalifornija, SAD) pruža mobilne usluge kako nitko ne bi ostao "izvan mreže". Tvrtka je osnovana 2012., a svojim djelovanjem mijenja pravila na američkom telekomunikacijskom tržištu jer korisnicima nudi besplatan pristup brzom internetu i uslugama mobilne telefonije diljem zemlje.

LISNR (Cincinnati, Ohio, SAD) tvorac je protokola Smart Tones, novog komunikacijskog protokola koji omogućuje slanje podataka zvukom pomoću visokofrekvencijske, nečujne tehnologije. Riječ je o digitalnoj zvučnoj datoteci koja svaki zvučnik ili multimedijski uređaj pretvara u odašiljač te besprijekorno spaja fizički i digitalni prostor, učinkovitije od svih rješenja trenutno dostupnih na tržištu, osobito Bluetootha i klasičnog ACR-a. LISNR je najnovija u nizu tvrtki u Intel Capitalovu portfelju, u koju se ulaže iz Intel Capitalova revolucionarnog fonda Diversity Fund, vrijednog 125 milijuna dolara.

Sckipio (Ramat Gan, Izrael), predvodnik u proizvodnji modema G.fast, prva je tvrtka koja je najavila i proizvela komercijalne čipsete G.fast, koji će putem postojećih bakrenih žica omogućiti širokopojasni pristup internetu brzine do 2 Gb/s na "posljednjem kilometru" do korisnika.

what3words (London, Velika Britanija) platforma je za adresiranje, koja je dobila više nagrada, a korisnicima omogućuje preciznije, jednostavnije i konkretnije pronalaženje i objavu lokacije u odnosu na GPS i poštanske brojeve (koji u mnogim zemljama ne postoje). what3words nije ograničen platformom, jednostavno se integrira u druge aplikacije, a tvrtkama nudi velike mogućnosti za povećanje učinkovitosti.

Tehnologija oko nas
Body Labs (New York, New York, SAD) prikuplja, digitalizira i organizira sve podatke i informacije vezane uz oblik, položaj i kretanje ljudskog tijela. Cilj mu je ljudsko tijelo pretvoriti u digitalnu platformu prema kojoj se mogu osmišljavati, proizvoditi, kupovati i prodavati proizvodi i usluge.

Microprogram Information (Taichung, Tajvan) davatelj je rješenja i usluga za internet stvari, a nudi gotova hardverska i softverska rješenja te pozadinske sustave za upravljanje informacijama za iznajmljivače bicikala, taksi-prijevoznike, mobilne POS sustave i druge korisnike. Tvrtka je osobito uspješna na području usluga e-plaćanja, integracije ugrađenih sustava, RFID-a/MiFARE-a te servisne podrške.

Perfant Technology (Peking, Kina) razvija slikovne i videotehnologije za umjetnu inteligenciju, strojno promatranje, 3D rekonstrukciju i virtualnu stvarnost. Perfantova nova panoramska kamera, eyesir, može se koristiti u turizmu, zrakoplovstvu, virtualnoj stvarnosti, pametnim kućama, poslovanju s nekretninama, medijima te snimanju vjenčanja, sportskih i raznih drugih događanja.

Stari problemi, nova rješenja
Chargifi (London, Velika Britanija) mreža je za bežično punjenje, koja pomoću električne energije poboljšava svakodnevni život ljudi. "Točke za Chargifi" protežu se od kafića do hotela, restorana, ureda i zračnih luka te stvaraju inteligentnu mrežu koja korisnicima daje pristup energiji za mobilne uređaje gdje i kada im je najpotrebnija.

KMLabs (Boulder, Kolorado, SAD) vodeći je proizvođač kompaktnih, ultrabrzih, naprednih laserskih sustava visokih performansi namijenjenih istraživanju i industrijskoj primjeni, uključujući višefotonsku slikovnu obradu, spektroskopiju, OCT, generiranje terahercnih impulsa, obradu složenih događaja (CEP), mikrostrojnu obradu te generiranje atosekundnih impulsa, koherentnih mekanih rendgenskih zraka i ekstremno ultraljubičastih impulsa. KMLabs je jedini komercijalni dobavljač koherentnog izvora svjetlosti iz "stolnog rendgenskog lasera". Njegovi femtosekundni (10-15 sekundi) laserski sustavi i Ti-safirni laseri nude dosad nezamisliva nova rješenja za industrijsku metrologiju, slikovnu obradu i karakterizaciju materijala.

Prieto Battery (Fort Collins, Kolorado, SAD) dobavljač je naprednih 3D baterija, usmjeren na komercijalizaciju patentirane litij-ionske baterijske tehnologije, koja će ponuditi revolucionarne performanse po konkurentnoj cijeni i uz korištenje netoksičnih materijala koji omogućuju prilagodbu oblika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next