Menu

Mobilne platforme i mobilni operateri trebaju biti jednaki Istaknuto

Mobilne platforme i mobilni operateri trebaju biti jednaki

Visoka mobilna tehnologija danas nije dostupna samo poslovnim korisnicima, nego ju koriste milijuni ljudi u cijelome svijetu. S druge strane, još je uvijek pod monopolom platformi i mobilnih operatera na kojima radi. Tako je, primjerice, iOS sustav zatvoren za promjene izvana, Android je djelomično otvoren, tu su još i Windowsi, Samsungov operativni sustav Tizen… Uz njih, sve europske države imaju barem dva glavna pružatelja mobilnih usluga koji su uvijek u „ratu“ za monopol na tržištu. Tu su i oni „mali“, koji se, pokraj mnogih besplatnih aplikacija za poruke i pozive na gore navedenim platformama sve teže mogu izboriti za svoj dio dobitka.


Zbog toga pravilnici moraju prestati različito tretirati mobilne operatere i pružatelje internetskih usluga, složili su se direktori Deutsche Telekoma, Telenora, Telefonice i Vodafonea na raspravi na Mobile World kongresu u Barceloni.

Facebook je, primjerice, komunikacijski servis a pravila ga ne tretiraju kao takvog. Dogodio se sukob u poslovanju između mrežnih operatera i internetskih tvrtki u kojem su mrežni operateri izvukli deblji kraj, smatra Timotheus Hoettges, direktor grupacije Deutsche Telekom. Nadodao je da su internetski divovi poput Googlea i Facebooka oslobođeni mnogih propisa i pravila kojih mrežni operateri nisu, a uz to imaju besplatne usluge. „Kako se mi uopće možemo natjecati s besplatnim glasovnim, SMS ili video servisom?“ zapitao se. Mrežni su operateri u zaostatku za internetom zbog stalnih i velikih ulaganja u infrastrukturu, te smatraju da za sve treba vrijediti „isti servis, ista pravila“. Svi bi korisnici tako trebali dobiti „pokretni digitalni svijet“ gdje bi mogli mijenjati mrežne operatere kako i kada žele, baš kao što to mogu s internetskim aplikacijama. 

Vittorio Colao, direktor grupacije Vodafone smatra da su Facebook, Google i Amazon odlični servisi, te nadodao da ipak samo oni i još nekolicina dominiraju životima korisnika. Zapitao se i zašto bi morali plaćati dva puta za istu aplikaciju, pri čemu je mislio na dominaciju Applea na iOS-u i Googlea na Androidu. Dakle, ako korisnik želi neku aplikaciju za iOS ili pak Android, za svaku mora kupiti poseban mobilni uređaj, a u nekim slučajevima i platiti aplikaciju. Toga ne bi trebali biti i korisnici bi trebali imati mogućnost izbora svega s iste platforme. „Želio bih da živimo u konvergiranom svijetu, gdje mogu odabrati i promijeniti operatera kad to želim“ zaključio je.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next