Logo
Ispiši ovu stranicu

Rimac ministrima: EU neće biti konkurentna Kini i SAD-u bez ulaganja u umjetnu inteligenciju Istaknuto

Rimac ministrima: EU neće biti konkurentna Kini i SAD-u bez ulaganja u umjetnu inteligenciju

Na neformalnom sastanku ministara za konkurentnost (istraživanje) u Zagrebu, Mate Rimac je održao predavanje europskim ministrima o svojem viđenju mogućnosti Europske Unije na polju konkurentnosti prema SAD-u i Kini i ukazao na tehnologije koje bi članice EU trebale čim više poticati svojim ulaganjima.

Rimac je ministrima poručio da bi prioritet trebao biti u umjetnoj inteligenciji koja uključuje autonomne automobile, jer će upravo to biti sljedeći veliki iskorak u svjetskoj ekonomiji.

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, edukaciju i mlade Mariya Gabriel izjavila je da EU priprema vrlo ambiciozan plan poticanja znanosti i inovacija, no ustvrdila je kako je Europa prva u svijetu po znanstvenim radovima, ali po inovacijama zaostaje, pa će njezin cilj tijekom mandata upravo biti objedinjavanje znanosti, obrazovanja i inovacija.

Dan ranije, ministri i državni tajnici za znanost i istraživanje EU su na inicijativu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak imali priliku posjetiti tvornicu Mate Rimca u Svetoj Nedelji. Na svojem Facebook profilu ministrica je rekla kako je iskoristila priliku da ministrima i državnim tajnicima pokaže "sve ono najbolje što Hrvatska ima kada govorimo o inovacijama i proizvodima kojima se predstavljamo u svijetu i Europi".

Nekako imamo osjećaj da se naši političari iz vladajuće garniture malo previše vole busati u prsa Matom Rimcem, a čine premalo da bi pomogli stvaranju više Rimaca, no vjerujemo da su europski ministri pratili predavanje Mate Rimca vrlo pozorno i da će iz toga doista proizaći neki konkretni planovi kojima će se i Hrvatska priključiti.

Doduše, Rimac smatra da treba postojati privatni ekosustav za financiranje koji ne postoji u EU i koji se teško može stvoriti te da državu treba čim više maknuti iz života privatnih inicijativa jer u protivnom nikakve državne mjere neće pomoći u tome da EU bude konkurentna SAD-u i Kini. Drugim riječima Rimac očito smatra da je dostizanje SAD-a i Kine od strane EU utopija, iako je to rekao na malo ljepši način.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.