Logo
Ispiši ovu stranicu

Ericsson Nikola Tesla u prvom polugodištu bilježi neto dobit od 71,1 milijun kuna Istaknuto

Ericsson Nikola Tesla u prvom polugodištu bilježi neto dobit od 71,1 milijun kuna

Ericsson Nikola Tesla Grupa je u prvom polugodištu 2019. godine ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 821,7 milijuna kuna, što je 7,8% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupni prihodi od domaće prodaje čine 21,5%, dok prihodi izvoznih iznose 14,1%. Usluge za Ericsson čine 64,4% dobiti. 

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu bilježe pad u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što je posljedica dinamike u realizaciji projekata. S Hrvatskim Telekomom u tijeku su intenzivne aktivnosti na modernizaciji radijske pristupne mreže što će znatno povećati kapacitet mreže te omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kada se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. S A1 Hrvatska nastavlja se suradnja na realizaciji višegodišnjeg okvirnog ugovora koji obuhvaća modernizaciju i proširenja njihove radijske pristupne mreže kako bi bila spremna za efikasno i brzo uvođenje 5G. Također, A1 Hrvatska pustio je u rad NB-IoT (Narrowband Internet of Things) uslugu za poslovne korisnike temeljenu na Ericssonovom rješenju u dijelu radijske pristupne mreže. Riječ je o tehnologiji za sigurno i pouzdano bežično povezivanje velikog broja uređaja koju zbog naprednih karakteristika svrstavamo u 5G tehnologiju.

Industrija i društvo

Značajan pozitivan utjecaj na poslovni rezultat na domaćem tržištu imaju projekti u području Industrije i društva. U tijeku je niz aktivnosti na projektima informatizacije zdravstva, zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra te nadzora državne granice.

Izvozna tržišta

Na izvoznim tržištima prihodi od prodaje bilježe rast u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Fokus je na implementaciji projekata modernizacije mobilnih mreža s kupcima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Bjelorusiji. 

U usporedbi s prvim polugodištem prethodne godine, bruto marža niža je jedan postotni poen kao posljedica daljnjeg povećanja angažmana i radnog kapitala na projektima s ključnim kupcima. Operativna dobit na razini je dobiti ostvarene u istom razdoblju prethodne godine. Dobit prije oporezivanja veća je 2,5%, a neto dobit veća je 15,6%. Ostvaren je pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti od 32 milijuna kuna, a ukupna novčana sredstva uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu krajem polugodišta iznose 221,5 milijuna kuna. Učinkovitost obrtnog kapitala mjerena u danima vezivanja obrtnih sredstava iznosi 42 dana, a ako isključimo usluge za Ericsson učinkovitost obrtnog kapitala iznosi 113 dana. Stopa konverzije novca je 23%.

Ubrzane tehnološke promjene i potrebe korisnika zahtijevaju kontinuirane prilagodbe tržišnom okruženju. Ovi procesi se dodatno ubrzavaju uvođenjem 5G tehnologije, Interneta stvari i Oblaka.

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.