Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hrvatske tvrtke Volta i Racional dobavljači za IRB-ov DiFU sustav za ozračivanje fuzijskih materijala Istaknuto

Hrvatske tvrtke Volta i Racional dobavljači za IRB-ov DiFU sustav za ozračivanje fuzijskih materijala

Institut Ruđer Bošković svečano je pustio u pogon ionski izvor za He snopove te sustav za ozračivanje fuzijskih materijala s dva snopa iona (DiFU).

Riječ je o sustavu vrijednom preko pola milijuna eura, koji će omogućiti razvoj novih materijala za fuzijsku elektranu, kao i razvoj novih materijala za sve druge nuklearne primjene kao što su uređaji za hadronsku terapiju u medicini.

Otvaranjem ovog sustava i izgradnjom DiFU-a Institut Ruđer Bošković (IRB) se upisuje u svjetsku kartu fuzijskih istraživanja jer u svijetu postoji tek dvanaest ovakvih sustava, od čega su samo četiri u Europskoj uniji (EU). Uz sustav na IRB-u, po jedan se nalazi u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj, dok se dva nalaze u Japanu, tri u SAD-u, a ostala tri u Rusiji i Kini.

DiFU tim

Razvoj novih materijala za fuzijsku elektranu i općenito materijala u novoj nuklearnoj tehnologiji i nuklearnoj medicini obuhvaća nove vrste čelika, legure bakra i volframa, posebne keramike i stakla, te razne izolatore. Posjedovanje ovakvog uređaja omogućava vlastiti razvoj fuzijskih materijala. Zato IRB zanimaju potencijalni gospodarski partneri, posebno oni koji se bave razvojem novih legura metodom metalnog praha, te razvojem stakala i keramike.

Povrh toga, posjedovanje ovakvog uređaja jamči umrežavanje i intenzivniju međunarodnu znanstvenu suradnju unutar EU-a. DiFU će biti temelj za niz znanstvenih radova i doktorata.

Uz znanstvenike IRB-a u dizajnu i gradnji uređaja DiFU sudjelovali su i studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, te kolege iz Japana i Velike Britanije, a za njegov dizajn bili su ključni zahtjevi budućih korisnika, primjerice iz Oxforda u UK-u, španjolskog CIEMAT-a ili belgijskog SCK-CEN.

Ruđer 23

Voditelj fuzijskog programa u Hrvatskoj dr. sc Tonči Tadić proveo nas je kroz Laboratorij za interakcije ionskih snopova na Ruđeru i pokazao nam sustav za ozračivanje fuzijskih materijala s dva snopa iona – DiFU.

''Za razvoj materijala potrebnih za fuzijsku elektranu nužno je imitirati oštećenja na materijalima uzrokovana zračenjem. To je moguće pomoću dva snopa iona iz dva akceleratora: jedan snop teških iona imitira razaranje kristalne strukture materijala, a drugi snop helija ili vodika imitira nakupljanje plinova u materijalu radi zračenja. Što je najvažnije, uzorak nakon tretmana s dva snopa iona nije radioaktivan! Povrh toga, u svega nekoliko sati mogu se pomoću dva snopa iona stvoriti efekti zračenja kakvi će se u fuzijskoj elektrani stvarati mjesecima ili godinama. Zato su ovakvi uređaji važni za razvoj materijala za fuzijsku elektranu, ali i za razvoj materijala za sve druge primjene u novim generacijama nuklearki ili u uređajima za hadronsku terapiju, izjavio je dr. Tadić.

Na naše pitanje znači li to se u Hrvatskoj možda priprema otvaranje nekog centra u kojem bi se provodila hadronska terapija protonskim zračenjem, koje se sve više koristi u liječenju karcinoma zbog puno manjih absorbiranih doza u okolnom tkivu u blizini ciljanog volumena, profesor Tadić nam je rekao kako za sada ne bi o tome spekulirao, ali DiFU će se koristiti za testiranje materijala u uređajima koji se koriste za takvu terapiju, bez obzira tko će imati potrebe za takvim testiranjima.  

Ruđer 21

Na naše pitanje koji su hrvatski dobavljači sudjelovali u izradi projekta, profesor Tadić ističe: "Nećete vjerovati ali to je bila zagrebačka tvrtka Volta. Volta je radila jedan lijepi magnet tu gdje je ovaj mali kvadropol. Kad god trebamo neke specijalne namotaje i transformatore izađu nam u susret. Tu je bila i tvrtka Racional iz Ivanje Reke. Oni su nam rezali dijelove čelika vrlo precizno da bismo mogli napraviti neke dijelove. To je plazma rezanje".

Na pitanje koliko je iznosila ukupna investicija u projekt Tadić kaže: "740 tisuća eura je vrijednost ovog projekta, ali samo zato što već postoji infrastruktura i vrijedan know-how, inače bi takva investicija iznosila 20 milijuna eura.

Više IRB-ovom DiFU projektu pronaći ćete na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next