Logo
Ispiši ovu stranicu

Europski investicijski fond ulaže 32,5 milijuna eura u hrvatska poduzeća Istaknuto

Europski investicijski fond ulaže 32,5 milijuna eura u hrvatska poduzeća

Europski investicijski fond (EIF) uložit će 32,55 milijuna eura u hrvatska inovativna poduzeća u okviru fonda Fil Rouge Capital II („Fond”).

Ulaganje je omogućila inicijativa Croatian Venture Capital Initiative (CVCi) koju su pokrenuli Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i EIF u okviru Operativnog programa kohezijske politike Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. kako bi se ubrzao razvoj hrvatskog tržišta poduzetničkog kapitala, što je preduvjet bržega gospodarskog rasta i modernoga gospodarstva.

Očekuje se da će Fond privući najmanje 7 milijuna eura dodatnog kapitala od privatnih ulagača. U Fond su uključeni institucijski ulagači koji će uvelike pridonijeti održivom razvoju hrvatskog tržišta poduzetničkog kapitala i tržišta privatnoga vlasničkog kapitala.

EIF je odabrao Fil Rouge u natjecateljskom postupku s osam kandidata koji su se prijavili na posebno osmišljen poziv CVCi-ja na iskazivanje interesa. EIF je postupak odabira završio u samo osam mjeseci, što je hrvatskim novoosnovanim poduzećima omogućilo da ubrzo nakon pokretanja CVCi-ja sredinom 2018. iskoriste vlasnička ulaganja.

Komponenta za ubrzavanje ulaganja, odnosno akcelerator, omogućit će Fil Rougeu da uloži u više od 100 novoosnovanih poduzeća u ranoj fazi, a Fond će imati i mogućnost ulaganja u poduzeća čiji su se proizvodi već dokazali na tržištu. Osim toga, Fil Rouge će podupirati širenje uspješnih hrvatskih portfeljnih društava u Europi i svijetu.

Za CVCi će se izdvojiti i sredstva iz hrvatskog programa ulaganja (CROGIP) u vrijednosti od 70 milijuna eura, koji je u siječnju 2019. pokrenuo EIF u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) kao dio okvira za suradnju s nacionalnim razvojnim institucijama. Njime se podupiru hrvatska mala i srednja poduzeća, mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije te njihov pristup kapitalu za rast i širenje.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izjavila je: „Vlada je osigurala sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova za ovaj financijski instrument i time dala snažan poticaj inovativnim novoosnovanim poduzećima. Ona će dobiti dugoočekivanu potporu za globalno širenje, što će Hrvatskoj pomoći na putu da postane gospodarstvo koje se temelji na znanju.”

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu kazala je: „Ovo su odlične vijesti i još jedan primjer kako kohezijska politika funkcionira u praksi. Pokretanje ovog Fonda uz potporu kohezijske politike znači nova financijska sredstva za hrvatska mala i srednja poduzeća. Upravo je to ono što im je potrebno da bi pokretala nove proizvode, integrirala inovativne postupke, otvarala nova radna mjesta i širila se izvan lokalnog tržišta.”

Jacques Darcy, direktor Odjela za upravljanje mandatima – vlasnički kapital u EIF-u, rekao je: „Počašćeni smo da nas je hrvatska vlada odabrala za partnera u provedbi posebne inicijative kojom se podupire razvoj hrvatskih novoosnovanih poduzeća. Uvjereni smo da će Fil Rouge znatno pridonijeti tom cilju svojom potporom lokalnim poduzetnicima da ostvare svoje ideje. Osim toga, raduje nas da smo brzo i učinkovito realizirali prvo partnerstvo EIF-a s Hrvatskom u području vlasničkih ulaganja. Nadamo se da je to tek početak budućega zajedničkog rada kojim se hrvatskim MSP-ovima omogućuje pristup financiranju.”

Julien Coustaury, partner s pravom upravljanja u fondu Fil Rouge Capital II, dodao je: „Ovaj novi Fond temeljito će promijeniti ekosustav novoosnovanih poduzeća u Hrvatskoj. Fil Rouge Capital uložit će 42 milijuna eura u svim fazama novoosnovanih poduzeća, od inkubatora na početku, akceleratora tijekom razvoja te konačno do faze rasta. Već znamo da je u Hrvatskoj mnogo talentiranih koji mogu iskoristiti ulaganja ovog Fonda i znanje kojim Fil Rouge raspolaže u okviru svoje međunarodne mreže mentora. Veselimo se što ćemo dati svoj doprinos. Hvala vam što ste nas odabrali da upravljamo ovim Fondom i obećavamo da ćemo predano raditi na njegovu budućem uspjehu. Zahvaljujemo EIF-u na iskazanom povjerenju, profesionalnosti i brzini kojom je ovaj proces zaključen.”

Vezani članci

Copyright IT BIZ Crunch © - Powered by VIRO ITS Informacijske tehnologije i savjetovanje. All rights reserved.