Menu

Njemački proizvođači automobila kupuju Nokijin HERE

BMW i8 Concept BMW i8 Concept

Audi, BMW i Daimler su se složili oko kupovine Nokijinog HERE mapping biznisa za cijenu od 3,1 milijarde američkih dolara. Očekuje se da će poslovni dogovor biti završen u prvom kvartalu 2016. godine. Njemački proizvođači će dobiti i jednaki udjel Nokijine mapping jedinice. Ova kupovina označava pomak prema tehnologiji umreženih automobila koji će imati za bazu za samostalnu vožnju. 

Ovim potezom njemački proizvođači idu u korak sa vremenom i konkurencijom iz Amerike.  Iako je nekoliko tjedana prije Wall Street Journal objavio kako će ugovor biti vrijedan preko 2,7 milijarde dolara, cijena se povećala. Sama Nokia je izjavila kako je očekivala 4 milijarde za svoju jedinicu, koja je najviše izgrađena tijekom akvizicije Navteqa za 8.1 milijardi dolara u 2008. godini, prenosi Bloomberg. Novi vlasnici su rekli kako će mapping jedinica imati nezavisno upravljanje i da će mape biti dostupne svim kupcima preko industrija. Jedinica ima oko 6,500 zaposlenika i opskrbljuje sa informacijama mapa oko 80 posto automobila sa in-dash navigacijskim sustavom u Sjevernoj Americi i Europi. HERE-ove mape su točne do mjere oko 10 centimetara, tj. do detalja koji je potreban kako bi auti mogli sami sebe voditi.

Opskrbljujući tehnologiju HERE-a drugim proizvođačima automobila tako će se pomoći i njemačkim partnerima da uđu u tržište automobilnih podataka i spajanja, koje će rasti šesterostruko od sadašnje pozicije do 180 milijardi eura do 2020. prema procjeni konzultantske kuće McKinsey i Co.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next