Menu

VIDI 259: Profesionalna AMD strojčina u Vidilabu Istaknuto

VIDI 259: Profesionalna AMD strojčina u Vidilabu
Za potrebe novog broja slagali smo vrhunske PC konfiguracije s AMD-ovim komponentama, posjetili gamescom i IFA-u, testirali Galaxy Note 8, Xperiju XZ1 i Nokiju 6, a tu je i poseban prilog VIDI.edu u kojem donosimo pregled 7 vrhunskih hrvatskih IT fakulteta i učilišta.
 
AMD je na tržište iznio odličan proizvod, Threadripper CPU za koji korisnici nemaju drugo osim riječi hvale, a mi smo ga iskoristili za slaganje radnog stroja koji nema konkurencije. Stroj smo isprobali u svjetski poznatoj tvrtki Microblink, koja se bavi machine learningom, a Threadripper smo bacili u ring s njihovom radnom stanicom koja koristi dva Xeona.
VIDI 259 Radna AMD strojcina VIDIClanakVelika
U drugoj hardver temi "Overkill gaming monster PC" predstavljamo vam gaming računalo koje se također temelji na AMD-ovim komponentama, Threadripper procesoru i Vega grafici. AMD se dvije godine bavio srednjim cjenovnim segmentom, a sada je napokon spreman pokazati najbolje što može s trenutnom tehnologijom i krenuti u osvajanje gamerskog tržišta. Ako vas zanima što smo sve ubacili u ovaj stroj, reći ćemo vam da se u njemu između ostaloga nalaze ROG Zenith Extreme matična ploča, Threadripper 1950X procesor, AMD Radeon Vega 64 grafička kartica i Phantex Enthoo Luxe kućište.
VIDI 259 Mocno gaming racunalo VIDIClanakVelika
Kraj ljeta rezerviran je za dva velika sajma u Njemačkoj, veliki sajam potrošačke elektronike u Berlinu IFA 2017 te gamerski sajam gamescom 2017 u Kelnu. S oba sajma smo vam pripremili detaljne izvještaje o trendovima, izazovima i očekivanim hitovima u domeni igara, gadgeta, tehnologija, a vrlo indikativno nam djeluje podatak da je njemačka kancelarka Angela Merkel otvorila gamerski sajam, dok je IFA-u odlučila propustiti.
Kao što ćete moći pročitati u Vidiju, glavni trend ovogodišnjeg IFA sajma po nama je Windows MR, tehnologija miješane stvarnosti koju je razvio Microsoft temeljem iskustava s HoloLensom. Na sajmu se pojavilo čak 5 WMR headsetova različitih proizvođača, pa se već pitamo je li VR-u i AR-u odzvonilo dolaskom miješane stvarnosti iz Redmonda.
VIDI 259 DELL WMR VIDIClanakVelika
Što se gamescoma 2017 tiče, dok smo se gužvali među 350 tisuća posjetitelja, otkrili smo obilje novih igraćih naslova poznatih developera, no srce nam je najviše poskočilo kada smo otkrili da je na sajmu nastupilo čak 7 hrvatskih game-development tvrtki, koje su privukle veliku pozornost medija i gamera svojim novim naslovima, pa se može reći da je budućnost domaćih developera osigurana.
VIDI 259 gamescom VIDIClanakVelika
U temi "Najbolji laptopi za studente" donosimo pregled laptopa koji posjeduju neke značajke zbog kojih mogu udovoljiti potrebama specifičnih studija i struka.
 
Dakako, ni u ovom broju nismo zaboravili recenzirati brdo najboljeg pojedinačnog hardvera koji je friško stigao na tržište, pa ćete tu naći Samsung Galaxy Note 8 phablet koji na najbolji mogući način zasjeda na sam vrh mobilnih flagshipova i vjerujemo da će postići veliki uspjeh ako neće imati problema s baterijama kao prethodnik.
VIDI 259 Samsung Galaxy Note 8 VIDIClanakVelika
Tu je i recenzija Sony Xperia XZ1 telefona, koji nas je oduševio odličnim hardverom, ali i izvrsnim softverom, točnije rečeno 3D Creator aplikacijom koja vam omogućuje jednostavno 3D skeniranje objekata, čime zamjenjuje skupu opremu koju koriste 3D modelari.
VIDI 259 Xperia XZ1 3D creator VIDIClanakVelika
U časopisu vam prenosimo svoje prve dojmove s predstavljanja iPhone 8 i iPhone X telefona kojima Apple otvara jesensku sezonu svoje ponude. Rekli bismo da iPhone 8 predstavlja više nadogradnju sedmice, dok iPhone X čini pravog nasljednika. Što se novih telefona tiče, dočepali smo se i Nokije 6, koja nam govori da poznati brand kreće u novi život, pa vjerujemo da ćemo u budućnosti o Nokiji slušati sve ljepše stvari.
 
Za potrebe usporednog hardverskog testa, u ovom smo broju testirali NVME PCI SSD diskove koji će vaše računalo ubrzati za još koji "warp", no i među njima ima velikih razlika pa nije svejedno koji ćete kupiti.
VIDI 259 SSD VIDIClanakVelika
Pored svega ovog, VIDI 259 vam donosi i softverske teme Firefox 97, Graph QL i Ubuntu Gnome, a tu je i poseban prilog VIDI.edu pod nazivom "Future-proof IT edukacija" u kojem vam donosimo pregled sedam vrhunskih hrvatskih IT fakulteta i učilišta.
VIDI 259 Mocno gaming racunalo VIDIClanakVelika
na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next