Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Iran preventivno zabranjuje Pokemon Go Istaknuto

Iran preventivno zabranjuje Pokemon Go

Hit igra u proširenoj stvarnosti (AR) Pokemon Go još uvijek nije službeno ni dostupna u Iranu, ali iranske su je vlasti već odlučile preventivno zabraniti iz sigurnosnih razloga.

Pokemon Go je trenutno dostupan u preko 50 zemalja i svojom je nevjerojatnom popularnošću donio rekordne zarade Nintendu, a i drugim tvrtkama omogućuje dodatnu zaradu preko sponzorskih lokacija, ali i malim lokalnim tvrtkama i obrtima kojima se posrećilo da se jednostavno nalaze u blizini neke javne Pokemon lokacije (Pokestop ili Gym).

U Iranu igra još uvijek nije službeno dostupna, a sve su prilike da do daljnjega neće ni biti. Koristeći se VPN-ovima, proxyjima i softverom za maskiranje GPS lokacije uređaja, Iranci su već počeli igrati AR hit, no Abdolsamad Khoramabadi iz iranskog vladinog nadzornog odbora za internet najavio je blokiranje igre iz sigurnosnih razloga.

"Budući da ova igra kombinira virtualni i fizički prostor, ali i zbog nekih drugih razloga, ova igra može, iz perspektive sigurnosti, stvarati probleme i za zemlju i za ljude.", rekao je Khoramabadi, bez ulaženja u detalje.

Razni su incidenti vezani za igru, doduše, zabilježeni po svijetu, od ozljeda preko krađa do nepriličnog lova na pokemone po spomen centrima žrtvama naci-fašizma. A bilo je u SAD-u, čini se, i smrtnih slučajeva. Ipak, druge se zemlje zasad ograničavaju na upozorenja za neulaženjem u zone visokog rizika. Ostaje pitanje u kolikoj se mjeri u iranskom slučaju radi o brizi za građane, a u kolikoj o cenzorskoj praksi.

Iran je sada prva i trenutno jedina zemlja koja je donijela ovakvu zabranu. Vrijeme će pokazati hoće li još koja zemlja slijediti njihov primjer. No, radi li se zaista samo o sigurnosti, možda bi suvislije bilo s Nianticom, tvorcima i održavateljima igre Pokemon Go, potražiti neka tehnička rješenja koja bi smanjila sigurnosne rizike.

Izvor: NBC News

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next