Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Neočekivano slaba prodaja Blackphonea, pametnog telefona koji pazi na privatnost Istaknuto

Neočekivano slaba prodaja Blackphonea, pametnog telefona koji pazi na privatnost

Silent Circle, tvrtka koja nudi tehnološka rješenja za privatnost u komunikaciji, muči se s prodajom svog Blackphonea – pametnog telefona koji čuva privatnost korisnika, a dosad se prodao tek u nešto manje od 6000 primjeraka.

Blackphone je se prvi put na tržištu pojavio 2014. godine, u partnerstvu sa španjolskim proizvođačem Geeksphone. Od tada se uređaj reklamira kao prvi telefon koji ne mogu pratiti ni obavještajne službe. Uređaj pogoni SilentOS, sustav temeljen na Androidu, na kojem je sva komunikacija kriptirana i općenito je prilagođen za maksimalnu privatnost. Drugo izdanje Blackphonea je pušteno u prodaju 2015. godine.

Na valu objava Edwarda Snowdena, tvrtka je očekivala relativnu popularnost uređaja i nadala se prodati oko 250000 primjeraka. Međutim, iz dokumenata vezanih za sudski spor do kojeg je došlo između Silent Circlea i njihovog partnera Geeksphona, vidi se da je prodano tek oko 6000 primjeraka sigurnog telefona.

Iz dokumenata se vidi da su razni distributeri ispočetka navodno pokazivali veliki interes za sigurni telefon, najavljivajući kupnju od više desetaka tisuća primjeraka. Silent Circle je zato računajući na sigurnu prodaju uložio u proizvodnju 250000 telefona. No, kad su se uređaji pojavili, distributeri su se počeli povlačiti, a America Movil, koji je planirao kupnju 100000 primjeraka Blackphonea, naručio je njih tek 6000. Pored toga, Geeksphone je tužio Silent Circle za neisplatu ugovorenih 5 milijuna dolara.

Iz Silent Circlea navode da su oni gotovo u potpunosti snosili troškove proizvodnje i promidžbe Blackphonea pa i sada oni sami snose sav teret financijskog gubitka zbog slabe prodaje uređaja, čime im se Geeksphone od početka pokazao kao loš partner.

Pored svih ovih troškova, Silent Circle je bio prisiljen otpustiti do 25 od 120 ljudi inače zaposlenih u tvrtki.

Izvor: The Inquirer

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next