Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Iskon predstavio svoj smart home sustav Istaknuto

Iskon predstavio svoj smart home sustav

Iskon je u utorak predstavio Iskon.Smarthome – sustav za upravljanje domom na daljinu. Sustav se sastoji od seta uređaja i pripadajuće aplikacije koji u međusobnoj interakciji mjere vlagu, temperaturu, potrošnju energije, bilježe kretnje, pale i gase druge uređaje i omogućuju video nadzor.

Svojim novim proizvodom Iskon se širi na tržište interneta stvari nudeći integrirano rješenje za pametni dom. Radi se o setu međusobno povezanih uređaja koji se jednostavno postavljaju i aktiviraju pa putem mobilne i web aplikacije omogućuju korisniku kontrolu stanja u domu i daljinskog upravljanja sustavom.

20160531 114250

Osnovni komplet se sastoji od centralne jedinice, koja spaja i koordinira sve postavljene senzore i uređaje i omogućuje korisniku nadzor i upravljanje putem mobilne i web aplikacije. Uz centralnu jedinicu tu su za sada još i senzor mikroklime i pokreta u jednom uređaju, pametna utičnica koja uz mjerenje potrošnje električne energije omogućava daljinsko i automatizirano paljenje i gašenje na nju priključenih uređaja. Konačno, tu je i kamera za video nadzor, koja omogućava pregled događanja u domu i pravovremene reakcije.

Web i mobilna aplikacija za iOS i Android omogućavaju jednostavan pregled trenutnog stanja u domu, podešavanje notifikacija u slučaju promjena, upravljanje svim uređajima i senzorima na daljinu. Čitav je sustav potpuno prilagodljiv potrebama korisnika, ističu iz Iskona.

Za sada je dostupan samo ovaj osnovni komplet senzora i uređaja, ali naglašeno je da su već u pripremi i novi dodatni senzori koji bi trebali biti dostupni tijekom jeseni. Osim toga, najavljena je ubuduće i mogućnost uparivanja centralne jedinice i s uređajima drugih proizvođača – prva bi među njima trebala biti Osram pametna žarulja. Centralna jedinica podržava do 30 priključenih uređaja.

Osnovni komplet koji se trenutno nudi razvijen je u suradnji s hrvatskom tvrtkom SmartSense i produkt dizajenericom Mašom Vukmanović pa ističu iz Iskona da se radi o skoro potpuno hrvatskom proizvodu – jedino je kamera ipak tajvanskog proizvođača D-Link.

Iskon.Smarthome načelno nije namijenjen isključivo korisnicima Iskonovih telekomunikacijskih usluga, nego je dostupan svima, bez obzira na operatera. Ipak, za pohranu podataka koje Smarthome prikuplja trebat će vam Iskonova cloud pohrana, a najavljene su i posebne pogodnosti za korisnike koji koriste Iskonov pristup internetu.

Neki bi korisnici mogli izraziti sumnje po pitanju privatnosti i sigurnosti, s obzirom na činjenicu da čitavu platformu ne pokreće slobodan softver i kôd nije objavljen za korisničku reviziju i doradu, no iz Iskona garantiraju visoki standard sigurnosti. Na taj su upit iz Iskona komentirali da bi otvaranje koda i razvijanje zajednice oko njega mogli razmotriti kao prijedlog biznis modela, ne samo u vidu sigurnosti, nego ponajprije radi općeg poboljšanja korisničkog iskustva.

Najranijim korisnicima se osnovni komplet nudi po cijeni od 1100 kn. Ova ponuda vrijedi do 1. srpnja, nakon čega se cijena diže na 1499 kn sve do jeseni, kad bi se trebala odrediti konačna cijena, koja još nije poznata. Pored toga, korisnici koji se odluče za Iskon.Smarthome u Iskonovom webshopu mogu ostvariti do 1000 kn popusta na osnovni komplet prilikom potpisivanja novog ugovora ili nadogradnje telekomunikacijske usluge.

20160531 111526

Nižim cijenama za rane kupce Iskon želi ući u interakciju s prvim korisnicima, kako bi mogli unaprjeđivati proizvod i određivati njegovu cijenu prema povratnim informacijama stvarnih korisnika.

Više o ponudi možete pronaći na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next