Biz Tech web portal powered by vidi logo2

HAKOM donosi nove obveze za operatore i prava za korisnike Istaknuto

HAKOM donosi nove obveze za operatore i prava za korisnike

Nedavnim izmjenama Pravilnika povećana je minimalna brzina pristupa internetu s 50 posto na 70 posto maksimalno ugovorene brzine, a dodatno se uredilo i područje prodaje putem sredstava daljinske komunikacije i izvan poslovnih prostorija operatora. U slučajevima prijavljenih i utvrđenih kvarova duljih od 24 sata, operatori će korisniku uvijek morati ponuditi umanjenje računa ili drugi vid obeštećenja, bez potrebe za ulaganje prigovora na iznos računa.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM donijela je krajem travnja nove izmjene Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga. Prema tim izmjenama operatori obavezno svojim korisnicima moraju ponuditi vrlo dobrih minimalnih 70% od ugovorene maksimalne brzine pristupa internetu, bez obzira na ugovorenu maksimalnu brzinu. Prema dosadašnjem pravilniku postojale su dvije kategorije korisnika, oni koji su uzimali paket do 10 mbps imali su zajamčen raspon od 50% do 100% maksimalne brzine, dok je onima iznad 10 mbps operater jamčio minimalno 70% od ugovorene maksimalne brzine. Novim se pravilnikom to izjednačava na povoljniji postotak. Ova je odredba obvezujuća za usluge ugovorene od 1. siječnja 2017. godine, čime su i operatori dobili dovoljno vremena za sve potrebne prilagodbe.

Time bi se trebala popraviti „krvna slika“ hrvatskog internetskog pristupa pa od tog datuma možemo očekivati manje pritužbi korisnika i komentara po forumima i društvenim mrežama, a i HAKOM bi trebao imati manje posla zbog toga. S druge strane, također prema novome Pravilniku, ukoliko operator ne isporučuje dogovorenu brzinu pristupa internetu, korisnik može raskinuti ugovor koji je prethodno potpisao, bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid. Također, ukoliko je do štete došlo iz privremenih tehničkih razloga, operator ima mogućnost korisniku ponuditi popust na uslugu, ne bi li ga pokušao zadržati.

Velik problem na hrvatskom tržištu je prodaja usluga na daljinu odnosno telefonskim putem, kada je netko doslovce mogao u tuđe ime (konkretno, maloljetno dijete u ime svojih roditelja ili neki prevarant koji na tuđi račun pokušava doći do skupih uređaja) uzeti određenu uslugu, a druga strana ga je tražila najosnovnije podatke koji su i djetetu dostupni (datum rođenja, OIB). Novim se pravilnikom uvodi obaveza slanja konačne pismene potvrde na adresu korisnika. Ovo je dobro i radi starijih osoba koje su zbog slabijeg razumijevanja tematike često puta preko telefona pristali na kupnju usluga i proizvoda, a druga strana je imala njihov snimljeni glasovni pristanak. Ako s druge strane radi akviziter, može se očekivati da neke informacije neće ni reći, samo kako bi prodao ugovor i ostvario proviziju za svoj posao.

Ukoliko vam usluga koju plaćate ne radi nekoliko dana, što većini i poslovnih i privatnih korisnika u današnje vrijeme znači kolaps, HAKOM je sada rok u kojem vam se kvar mora otkloniti smanjio na najviše pet dana. U suprotnom, korisnik i u ovome slučaju ima pravo raskinuti ugovor bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid. Korisnicima u prilog ide i odredba koja operatora obvezuje da automatski umanji račun za period neisporuke usluge dulji od 24 sata, bez da korisnik mora podnositi zahtjev za umanjenje računa.

Ove su izmijene posebno pogodne za korisnike usluga, a T-HT nam je kao pružatelj potvrdio da će "kao i dosad, poštovati odluke regulatornog tijela i prilagoditi svoje poslovanje sukladno novim obvezama koje proizlaze iz navedenog Pravilnika", kao i da će nastaviti suradnju s HAKOM-om na poboljšanju korisničkog iskustva. Izrazili su također i zadovoljstvo što je HAKOM prilikom definiranja rokova uzeo u obzir i razmjerno vrijeme potrebno za implementaciju novih obveza.

Vipnet, koji također surađuje s HAKOM-om pri izradi izmijena Pravilnika, ipak napominje "da je udio prigovora korisnika u odnosu na ukupan broj zahtjeva i potražnju na tržištu iznimno nizak (na razini 0,2% realiziranih prodaja na daljinu) te pokazuje opravdanost prošlogodišnjih odluka HAKOM-a koje su išle u smjeru liberalizacije postupka daljinske prodaje u elektroničkim komunikacijama." Vipnet također pozdravlja podizanje minimalne brzine fiksnog interneta na 70% od proklamirane brzine, pošto će se time Hrvatska približiti standardima u EU, za kojima osjetno zaostaje. "Takva odluka ima još veću specifičnu težinu ako se u obzir uzme činjenica da je usluga fiksnog interneta u Republici Hrvatskoj među najskupljima u EU u usporedbi s kupovnom moći građana te je neophodno povećati konkurentnost u fiksnim mrežama.", ističu iz Vipneta.

Iz Tele2 nam javljaju da se glavnina promjena u ovome pravilniku ne odnosi na njihove usluge, koje su isključivo mobilne. Najveći dio izmjena koje se ipak odnose na njih, zahtijevat će tek prilagodbu procesa i neće im otežati poslovanje, tvrde iz Tele2, te će ih implementirati do trenutka stupanja na snagu ovih Izmjena i dopuna Pravilnika. Tele2 također pozdravlja izmjene u smjeru jasnog definiranja uvjeta i načina sklapanja ugovora na daljinu te namjeru da se njima smanji mogućnost zlouporabe. Na kraju ističu još i da Tele2 neće mijenjati cijene svojih usluga radi Izmjena i dopuna Pravilnika HAKOM-a.

HAKOM

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next