Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Sony stvorio SIE: Novu tvrtku za Playstation brand

Ilustracija, izvor: Pixabay Ilustracija, izvor: Pixabay

Sony je izdao priopćenje u kojem navodi da pokreće svojevrsnu spinoff tvrtku koja će se baviti isključivo PlayStation brandom, pod nazivom Sony Interactive Entertainment LLC (SIE). Ona nastaje spajanjem dvaju Sonyevih divizija, Sony Computer Entertainment (koja se bavila svime vezanim uz PlayStation) i Sony Network Entertainment, koja je održavala servise poput PlayStation Vue i PlayStation Store. Novu tvrtku će voditi Andrew House u ulozi predsjednika i CEO-a za globalno tržište. U priopćenju se također navodi da će šef Worldwide Studiosa, Shuhei Yoshida, zadržati svoju poziciju, no sada će iznad sebe imati Shawna Laydena, predsjednika i CEO-a divizije SCEA (Sony Computer Entertainment America). 

Mada Sony u svojem priopćenju kaže da je ovaj potez napravio kako bi mogao lakše zadržati postojeće korisnike i proširiti se na nove, povećati prihode od korisnika koji plaćaju usluge, te proširiti PlayStation biznis "kao integrirano iskustvo stvoreno oko najboljih gaming i mrežnih servisa za korisnike diljem svijeta", vjerojatno vam nije u potpunosti jasno o čemu se točno radi.

Iako je izostalo jedno uvjerljivo i detaljno objašnjenje, mogli bismo reći da je PlayStation brand postao čudovište u svijetu digitalne zabave, te mu je potrebna moćna operativa ali i administracija koja će ga voditi i omogućiti mu širenje na nova područja.

Jedno od njih zasigurno je PlayStation VR, od kojeg Sony očekuje poplavu novih generacija i profila korisnika, te je svjestan da ima veliku konkurenciju, pa će SIE imati zadaću da nas sve uvjeri kako Sonyeva virtualna stvarnost donosi najoptimalniji odnos uloženog i dobivenog, što se (barem zasad) ne može reći za recimo Oculus Rift koji zahtijeva brdo novca uloženog u headset i moćno PC računalo. Druga stvar koja vjerojatno čeka SIE je širenje PlayStation igara i servisa na uređaje koji nisu Sonyevi, pa bismo njihove igre i gaming servise poput PlayStation Now i PS3 "biblioteke igara" uskoro mogli nalaziti na različitim (tuđim) brandovima pametnih telefona, tableta, TV set-top boxova i dakako pametnih televizora.

Drugim riječima, PlayStation brand je toliko nadišao poslovanje s tradicionalnim Sonyevim konzolama, da mu je potrebna jedna centralna uprava koja će se baviti isključivo njime i u sebi sadržavati čitave pogone iz bivših SCE i SNE divizija, obzirom da će mu za dalje širenje trebati još jača "mašinerija".

Izvor: Vidi.hr

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next