Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najveće cloud greške kompanija

Najveće cloud greške kompanija

Cloud je budućnost koja polako postaje sve prisutnija, kako u privatnom tako i u poslovnom sektoru. Kompanije koje se sele na cloud, ne bi tu promjenu trebalo olako shvaćati. Prema nedavnom izvješću Harvard Business Reviewa i Verizona, 84 posto IT i poslovnih direktora su rekli kako se njihovo korištenje clouda povećalo u prošloj godini, dok je 40 posto reklo da im je to povisilo prihode.

Bez obzira na aplikaciju, trebalo bi izbjegavati neke greške na koje organizacije nailaze, u tehničkoj implementaciji i financijskom planiranju.

Networkcomputing navodi najveće greške koje kompanije rade kod prelaska na cloud.

1. Neuspjeh u vježbanju role-based pristupa kontroli

Svaki resurs u cloudu mora biti zaštićen s tzv. role-based pristupom kontroli. Svaki zaposlenik ima drugačiju ulogu u kompaniji, pa je potrebno implementirati robusnu i jaku kontrolu pristupa. Savjet je držati two-factor autentifikaciju na sve pristupne točke.

2. Pretjerana sigurnost u zaštitu podataka

Za bolju zaštitu cloud podataka preporuča se zaštita od 256-bitne enkripcije, zaštita enkripcijskih ključeva s robustnim solucijama, pregled i autentifikacija uloga koji su dodijeljeni svakom korisniku.

3. Ignoriranje povezanosti na mrežu

Da bi se osigurala sigurnost cloud podataka, nužno je imati vjerodostojnu internetsku povezanost. Tako latencija WAN-a može uzrokovati problem u pristupu korisnika, responzivnosti aplikacije, uploadanju podataka itd.

4. Nemogućnost razumijevanja ukupnog troška vlasništva

Mnoge kompanije nemaju dovoljno razumijevanja o važnosti ukupnog troška vlasništva cloud solucije koju daju pružatelji clouda. No, većina njih pruža nadzornu ploču gdje se mogu vidjeti svi troškovi.

5. Teška tranizicija od jednog pružatelja clouda na drugog

Kod promjene pružatelja mogu doći do problema, zbog ugovornih obveza ili zbog nekompatibilnosti između drukčijih cloud-based tehnologija. Potrebno je pročitati sve uvjete ugovora te da pružatelj poštiva industrijske standarde.

6. Ignoriranje problema kompatibilnosti

Mnoge web aplikacije imaju problema s kompatibilnošću modernog cloud okruženja, pa je potrebno osigurati se da su aplikacije kompatibilne s cloud okruženjem. Neki pružatelji usluga daju alate s kojim se to može provjeriti.

7. Neuspjeh u planitranju reverse backupa i povrata prilikom nesreća

Potrebno je kreirati, održavati i vježbati dobro planirane backup procedure i vježbe u slučaju nesreća kako bi podaci bili zaštićeni. Kompanije moraju biti svjesne gdje se njihovi podaci nalaze u cloudu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next